Mainos

YK keskittyy rauhan tukemiseen Libanonissa

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on hyväksynyt pääsihteeri Kofi Annanin suunnitelman, jonka tarkoituksena on säilyttää rauha Etelä-Libanonissa Israelin vetäytymisen jälkeen ja auttaa Libanonin hallitusta ottamaan alue uudelleen hallintaansa.

YK-sotilaita vartiossa

Turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa hyväksyttiin Annanin esitykset ja sanottiin, että Unifil-joukoille on kaikin mahdollisin tavoin turvattava mahdollisuudet saattaa loppuun Israelin vetäytyminen Libanonista. Kaikkien osapuolten on myös toimittava yhteistyössä. Annan pyysi eilen Unifil-joukkojen kaksinkertaistamista pikaisesti.

Nykyään alueen rauhaa turvaamassa on noin 4500 Unifil-sotilasta. Annanin mukaan joukkojen määrä pitäisi nostaa heti 5600 sotilaaseen ja mahdollisimman pikaisesti 7900 sotilaaseen. Diplomaattilähteet epäilevät, että mahdolliset vahvistukset eivät ehdi alueelle, ennen kuin vetäytyminen on saatettu loppuun. Annan on myös varoittanut, että Unifil-joukot vedetään pois Etelä-Libanonista, jos ne eivät voi hoitaa turvallisesti tehtäväänsä.

Ranska on jo antanut ymmärtää, että se ei lähetä lisäjoukkoja Etelä-Libanoniin. Myöskään Yhdysvallat ei aio lähettää omia joukkojaan tulenaralle alueelle. Yhdysvallat on ilmoittanut kuitenkin tukevansa kaikin tavoin YK:n pyrkimyksiä varmistaa Israelin rauhanomainen vetäytyminen Etelä-Libanonista. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright seuraa tilannetta tarkkaan, ja hän on ollut puhelinyhteydessä kaikkiin osapuoliin. Albright vaatii, että osapuolet yrittävät kaikin voimin pidättäytyä väkivaltaisuuksista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.