Mainos

YK kertoi zairelaiskaupungin valtauksesta

Zairelaiset kapinalliset ovat vallanneet tärkeän Kindun kaupungin, kerrottiin YK-lähteistä tänään. Zairen hallituksen edustaja vakuutti kuitenkin Zairen armeijan pitävän edelleen kaupunkia hallussaan. YK-lähteiden mukaan kahden tuhannen miehen vahvuiset Zairen armeijan joukot pakenivat Kindusta ryösteltyään ensin kaupunkia. Kindu sijaitsee Kongojoen varrella noin 250 kilometrin päässä Kisanganista.

Kapinalliset aloittivat lokakuussa taistelun Zairen hallituksen joukkoja vastaan maan itäosassa. Kapinalliset ovat edenneet kohti länttä Zairen armeijan runsas kuukausi sitten aloittamasta vastahyökkäyksestä huolimatta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi tänään toivovansa, että YK:n jäsenmaat harkitsisivat uudelleen monikansallisten joukkojen lähettämistä Itä-Zaireen. Vaikka Ranska tukee joukkojen lähettämistä, ei Yhdysvaltojen ja muiden suurvaltojen uskota olevan sen halukkaampia joukkojen lähettämiseen kuin joulukuussakaan.

Suunnitelmat joukkojen lähettämisestä kariutuivat joulukuussa, kun suuri osa Itä-Zaireen tulleesta 1,2 miljoonasta pakolaisesta palasi Ruandaan ja Burundiin. Alueelle on kuitenkin jäänyt satoja tuhansia ihmisiä.

Valtaosa pakolaisista on hutu-heimolaisia. Zaire on syyttänyt tutsi-heimon johtamaa Ruandaa ja Burundia Zairen itäosan tutsikapinallisten auttamisesta.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.