YK kehottaa Syyrian joukkoja vetäytymään Libanonista

YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymässä päätöslauselmassa todetaan, että Libanonin tulee saada hallita alueitaan itsenäisesti ja vaaditaan,että ulkomaalaiset joukot poistuvat maasta.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi myöhään eilen päätöslauselman, jossa vaaditaan ulkomaalaisia joukkoja vetäytymään Libanonista ja kunnioittamaan maan suvereniteettia. Käytännössä päätöslauselma koskee Syyriaa, koska millään muulla maalla ei ole joukkoja Libanonissa. Turvallisuusneuvoston viidestätoista jäsenestä yhdeksän äänesti päätöslauselman puolesta ja kuusi pidättäytyi äänestämästä.

Päätöslauselman taustalla on Syyrian vaatima Libanoniin suunniteltu äänestys perustuslain muuttamisesta. Äänestyksessä olisi päätetty Syyria-myönteisen presidentin Emile Lahoudin jatkamisesta virassaan, vaikka hänen pitäisi lopettaa virkakautensa marraskuussa. Syyria on pyrkinyt voimakkaasti vaikuttamaan äänestyksen tulokseen, ja esityksen virkakauden jatkamisesta odotettiin menevän läpi.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaan presidentinvaalien pitäisi olla "vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit, jotka perustuvat Libanonin perustuslakiin ja joissa ei ole ulkomaalaista vaikutusta tai häirintää". Päätöslauselman mukaan Libanonin pitäisi saada myös hallita omia alueitaan ja päättää omasta tulevaisuudestaan itsenäisesti.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Lue myös:

    Uusimmat