Mainos

YK käsittelee Irakin jälleenrakennusta

YK:ssa pohditaan Irakin jälleenrakennusta. Myös Suomi ottaa osaa neuvotteluihin.

Irakin jälleenrakennuksen puinti on käynnistynyt YK:ssa, kun noin 50 avunantajamaan edustajat kerääntyivät New Yorkiin pohtimaan, miten maa nostetaan jaloilleen. Huomenna jatkuviin neuvotteluihin ottaa osaa myös Suomi.

Ikään kuin lähtölaukauksena YK vetosi kansainväliseen yhteisöön lisäavun saamiseksi Irakiin. Maaliskuussa YK arvioi avustusrahaa tarvittavan noin 2,2 miljardia dollaria (1,9 miljardia euroa). Nyt summaa on lisätty 259 miljoonalla. Suomi on tähän mennessä antanut 4,8 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun. Lisäksi Irakissa on kolme suomalaista pelastuspalvelun asiantuntijaa kenttätehtävissä.

Osallistuminen jälleenrakennukseen ei automaattista


Mitenkään automaattista Suomen osallistuminen jatkossa jälleenrakennukseen ei ole, huomauttaa ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Aapo Pölhö. -Osallistumme keskusteluihin YK:ssa, ja siellä selviää, mitä Irakissa tarvitaan. Sitten vertaamme mitä pyydetään ja mihin meillä on valmiudet, Pölhö sanoo.

Pölhön mukaan kokouksessa ei esitettäne maakohtaisia pyyntöjä, vaan pikemminkin yleinen listaus Irakissa tarvittavasta avusta. Valmiuksia Suomella olisi osallistua etenkin siviilikriisinhallinnan tehtäviin ja jälleenrakennustöihin. Päällimmäisenä toiveena on edelleen, että YK:lla olisi keskeinen rooli jälleenrakentamisessa.

Siviilikriisinhallintatehtäviin sisältyvät mm. poliisi- ja pelastuspalvelun tehtävät sekä tuomioistuinlaitoksen ja paikallis- ja keskushallinnon pystyttäminen. EU on pohtinut mahdollista unionin yhteistä poliisihanketta Irakissa, mutta ainakaan toistaiseksi ajatus ei ole edennyt.

(MTV3-STT-DPA-AFP-YK)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.