Mainos

YK-joukot siirtyivät Libanoniin

YK on aloittanut rauhanturvajoukkojensa sijoittamisen Etelä-Libanoniin Israelin entiselle miehitysvyöhykkeelle. YK-joukot pääsivät alueelle vasta nyt, vaikka Israel vetäytyi alueelta jo toukokuun lopussa.

YK:n siirtyessä asemapaikkoihinsa Suomalaisten rauhanturvaajien mukaan tilanne rajavyöhykkeellä on rauhallinen, vaikka ääri-islamilaiset Hizbollah-sissit yrittivätkin estää yhden YK-pataljoonan pääsyn uuteen asemapaikkaan

Hizbollahin sissit estivät nepalilaisista koostuvan Unifil-rauhanturvajoukon sijoittumisen sille määrätylle alueelle, sanoi Unifil-rauhanturvajoukon komentaja eversti Ramindra Chhaddri uutistoimisto Reutersille.

Chhaddri puhui samaan aikaan kun paikalla olleet kolme muslimijärjestö Hizbollahin konekiväärein aseistettua taistelijaa seurasi tilannetta ja kaksi muuta sissiä asettui betonirakennuksen taa. Sissit sanoivat, ettei heillä ole määräystä avustaa YK:ta Unifil-joukkojen sijoittamisessa kyseisellä alueella.

Muut YK:n rauhanturvajoukot eivät kohdanneet ongelmia sijoittuessaan sunnuntaina kolmeen muuhun kohteeseen Etelä-Libanonissa. Nepalilaisryhmään kuuluu 45 rauhanturvaajaa sekä useita kulkuneuvoja.

Suomalaisilla ei ongelmia

Suomalaisten alueella on ollut rauhallista.

Suomalaispatalijoonan komentaja eversti Timo Ekdahl sanoo, että suomalaisten alueella on rauhallista eikä sissejä ole kohdattu. Ekdahl sanoo, että YK-sotilaat ovat paikalla niin kauan, että alueelle saadaan rauha.

Lupa eilen

Libanonin presidentti Emile Lahoud antoi luvan YK-joukkojen sijoittamiselle eilen. YK:n ja Libanonin edustajien on määrä tavata huomenna Beirutin lähellä sijaitsevassa Libanonin armeijan päätukikohdassa sopiakseen koko raja-alueen hallinnasta.

Israel vetäytyi Etelä-Libanonista toukokuun 24. päivä miehitettyään aluetta yli 20 vuotta. YK:n joukkojen on pitänyt levittäytyä entiselle miehitysalueelle, mutta Libanon on sanonut Israelin loukanneen sovittua rajaa useassa kohtaa, eikä ole siksi aiemmin antanut lupaa rauhanturvaajien sijoittamiseen alueelle. Rauhanturvaajien joukossa on myös suomalaisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.