Mainos

YK-joukot: Libanonin merisaarto päättynyt

Jo aiemmin tänään on eri lähteistä kerrottu merisaarron päättyneen, mutta Israel on kiistänyt asian.

Libanonissa olevien YK:n rauhanturvaajien mukaan Israel on päättänyt Libanonin merisaarron ja valvonta on siirtynyt kansainväliselle laivasto-osastolle.

- Libanonissa olevien YK-joukkojen (Unifil) komentajan mukaan merisaarto on nyt päättynyt, sanoi kenraalimajuri Alain Pellegrinin edustaja.

Jo aiemmin päivällä eri lähteistä kerrottiin merisaarron päättyneen, mutta Israel kiisti asian.

Libanonin ilmasaartoa ryhdyttiin purkamaan eilen, ja Beirutin kansainväliselle lentokentälle laskeutuikin jo ensimmäinen saarron jälkeinen ulkomaanlento.

Myös Italian ulkoministeri Massimo D'Alema kertoi aiemmin tänään Tel Avivissa, että merisaarto on päättynyt. Kansainvälinen laivastoryhmä on italialaisen amiraalin komennossa.

Israelin ulkoministerin Tzipi Livnin mukaan merisaarron purkamista lykättiin eilen, koska kansainväliset joukot eivät olleet vielä valmiita ottamaan valvontaa vastuulleen.

Libanonin ilmasaartoa ryhdyttiin purkamaan jo eilen, ja Beirutin kansainväliselle lentokentälle laskeutuikin jo ensimmäinen saarron jälkeinen ulkomaanlento.

Israelin puolustusministeri Amir Peretz sanoi puolestaan aiemmin tänään, että Israelin armeija aikoo vetäytyä kokonaisuudessaan Libanonin maaperältä kahdessa viikossa.

Vetäytymisen aikataulu riippuu kansainvälisten rauhanturvajoukkojen saapumisesta Etelä-Libanoniin, Peretz sanoi tavatessaan Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin Jerusalemissa. Peretzin mukaan Israelilla ei ole aikeita jättää joukkojaan pidemmäksi aikaa Libanoniin.

Yk:n rauhanturvaajia Libanonissa

Espanjalaisten etujoukko lähdössä Libanoniin

Espanjan parlamentti on hyväksynyt eilen 1100 rauhanturvaajan lähettämisen Libanoniin. Espanjan puolustusministeriön mukaan Etelä-Libanoniin siirtyy pian yli 500 sotilaan etujoukko, josta suurin osa kuuluu merivoimiin.

Vahvistamattomien tietojen mukaan ensimmäiset espanjalaiset lähtevät Libanoniin vielä tänään.

Italia on luvannut YK:n Unifil-operaatioon yhteensä 2500 sotilasta, jotka alkoivat saapua maahan viime viikolla. Ranskalta odotetaan 2000:ta rauhanturvaajaa.

EU-maista tulee Libanoniin kaikkiaan 7000 sotilasta. YK:n turvallisuusneuvoston tavoitteena on nostaa Unifil-rauhanturvaajien määrä 15 000:een.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.