Mainos

YK-joukkoja syytetään suojattiensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Viestimet ovat kertoneet muun muassa pitkään kestäneestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä kongolaisella pakolaisleirillä, missä rauhanturvaajat tarjosivat 13-vuotiaille tytöille korvaukseksi seksistä ruokaa tai muutaman dollarin edestä rahaa.

YK:n rauhanturvaajat syyllistyvät suojattiensa seksuaaliseen hyväksikäyttöön huomattavasti aiempaa useammin. Näyttöä on myös järjestelmällisestä korruptiosta YK:n hallinnoimassa Kosovossa. Näistä synkistä tiedoista kertoo maailmanjärjestön sisäinen valvontavirasto (OIOS) tuoreessa raportissaan.

Virasto painottaa, että vakavien väärinkäytösten, erityisesti seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskausten, jyrkkä lisääntyminen vaatii tiukkaa puuttumista asiaan. Ongelmaa on jo yritetty poistaa lisäämällä rauhanturvaajien koulutusta ja valvontaa.

- Tarkastajat ovat havainneet, että henkilökunnan koulutus on ollut puutteellista ja että muissa kuin seksuaalirikoksissa myös valitukset on puutteellisesti kirjattu ja arkistoitu, selonteossa todetaan.

YK-tehtävissä pitkään toiminut Elisabeth Rehn sanoo topakasti, että valvontavirasto näyttää jälleen kerran tulevan vähän jälkijunassa. Ongelma on ollut tiedossa jo kauan, ja siihen on vaadittu korjausta ihan korkeimmalta taholta.

- Pääsihteeri Kofi Annan on vaatinut ehdotonta nollatoleranssia eli että jo yksikin väärinkäytös johtaa lähtöpasseihin rauhanturvaajille ja muulle YK-henkilökunnalle, sanoo Rehn.

Rehn on saanut käytännön kokemusta rauhanturvatyöstä muun muassa toimiessaan pääsihteerin erityisavustajana Balkanilla ja laatiessaan YK-raporttia naisista sodissa ja konflikteissa.

Naiset, sota ja rauha -selonteon laadinnassa Rehnin työtoverina oli Ellen Johnson Sirleaf, joka nykyisin kamppailee Liberian presidentinvirasta yhdessä kuuluisan jalkapalloilijan kanssa. Raportin tekijät tutustuivat tilanteeseen useissa konfliktien repimässä maassa.

Ihmiskauppa ja seksiorjuus lisääntyvät

- On auttamatta ollut niin, että siellä missä on rauhanturvaoperaatio ja paikalle tulee paljon kansainvälisiä rauhanturvaajia, ihmiskauppa ja seksiorjuus lisääntyvät aivan valtavasti, Rehn sanoo.

- Tästä syystä onkin valtavan tärkeää, että YK puuttuu asiaan.

Elisabeth Rehn ei halua mustamaalata rauhanturvaajia ryhmänä, vaan muistuttaa, että vaativaan työhön on saatava tarvittava koulutus. Suomalaiset ja muiden Pohjoismaiden rauhanturvaajat saavat viikkojen koulutuksen myös ihmisoikeuskysymyksissä, eikä heitä yleensä esiinny skandaalien yhteydessä, Rehn muistuttaa.

- Suuri skandaali sattui Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa tuhansia lapsia käytettiin hyväksi pakolaisleireillä, Rehn kertoo ja lisää itsekin kuulleensa pakolaisäitien kiittelevän kohtaloaan, jos perheessä on tyttöjä, koska silloin perhe pystyy helpommin järjestämään itselleen ruokaa ja lääkkeitä.

Viestimet kertoivat alkuvuodesta järkyttävästä ja pitkään kestäneestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä Kongon leireillä, missä rauhanturvaajat olivat tarjonneet suojateilleen - joissakin tapauksissa vain 13-vuotiaille tytöille - korvaukseksi seksistä leipää, pari kananmunaa tai muutamia dollareita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.