YK: Jemen romahtamisen partaalla – al-Qaida vallannut tukikohdan

Jemenissä ilmeisesti terroristiverkosto al-Qaidan sunnitaistelijat ovat vallanneet sotilastukikohdan Mukallan satamakaupungissa maan kaakkoisosassa, kertovat sotilaslähteet.  

Jemenin kaaos on herättänyt pelkoja, että al-Qaida kasvattaisi jalansijaa maassa. Nyt Mukalla on lähes täysin sen taistelijoiden hallinnassa, ja asukkaiden on nähty pakenevan sieltä paniikissa.  

Samaan aikaan Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskut pakottivat huthikapinalliset vetäytymään aiemmin valtaamastaan presidentinpalatsista Adenin kaupungissa. Presidentti on paennut Adenista jo viime viikolla Saudi-Arabiaan.  

Jemen on syöksynyt entistä syvempään kaaokseen sen jälkeen, kun liittouma aloitti reilu viikko sitten operaation shiiamuslimeihin kuuluvia huthikapinallisia vastaan Jemenissä.

Jemenin konflikti on lisännyt jännitettä shiiavalta Iranin ja sunnivalta Saudi-Arabian välillä. Iran on kiistänyt jyrkästi, että se aseistaisi huthikapinallisia, jotka puolestaan ovat liittoutuneet entistä presidenttiä Ali Abdullah Salehia tukevien joukko-osastojen kanssa.

Ennen nykyistä kaaosta Jemen oli Yhdysvaltain tärkeä liittolainen taistelussa al-Qaidaa vastaan.  

Satoja kuolleita  

YK arvioi, että Jemenin taisteluissa on viimeisten kahden viikon aikana kuollut yli 500 ihmistä. Eriasteisia vammoja on saanut lähes 1 700.  

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos sanoo olevansa syvästi huolissaan siviilien turvallisuudesta.

YK:n lastenjärjestö Unicef sanoi aiemmin tällä viikolla, että Jemenissä on kuollut ja haavoittunut kymmeniä lapsia. Monet heistä olivat Unicefin mukaan värvätty lapsisotilaiksi.

Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuista huolimatta huthikapinalliset ovat edenneet viime päivinä. Nyt sen hallussa on laajoja alueita, muun muassa Jemenin pääkaupunki Sanaa.

YK varoittaa maan olevan romahtamisen partaalla.


Lue myös:

    Uusimmat