Mainos

YK: Jemen romahtamisen partaalla – al-Qaida vallannut tukikohdan

Jemenissä ilmeisesti terroristiverkosto al-Qaidan sunnitaistelijat ovat vallanneet sotilastukikohdan Mukallan satamakaupungissa maan kaakkoisosassa, kertovat sotilaslähteet.  

Jemenin kaaos on herättänyt pelkoja, että al-Qaida kasvattaisi jalansijaa maassa. Nyt Mukalla on lähes täysin sen taistelijoiden hallinnassa, ja asukkaiden on nähty pakenevan sieltä paniikissa.  

Samaan aikaan Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskut pakottivat huthikapinalliset vetäytymään aiemmin valtaamastaan presidentinpalatsista Adenin kaupungissa. Presidentti on paennut Adenista jo viime viikolla Saudi-Arabiaan.  

Jemen on syöksynyt entistä syvempään kaaokseen sen jälkeen, kun liittouma aloitti reilu viikko sitten operaation shiiamuslimeihin kuuluvia huthikapinallisia vastaan Jemenissä.

Jemenin konflikti on lisännyt jännitettä shiiavalta Iranin ja sunnivalta Saudi-Arabian välillä. Iran on kiistänyt jyrkästi, että se aseistaisi huthikapinallisia, jotka puolestaan ovat liittoutuneet entistä presidenttiä Ali Abdullah Salehia tukevien joukko-osastojen kanssa.

Ennen nykyistä kaaosta Jemen oli Yhdysvaltain tärkeä liittolainen taistelussa al-Qaidaa vastaan.  

Satoja kuolleita  

YK arvioi, että Jemenin taisteluissa on viimeisten kahden viikon aikana kuollut yli 500 ihmistä. Eriasteisia vammoja on saanut lähes 1 700.  

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos sanoo olevansa syvästi huolissaan siviilien turvallisuudesta.

YK:n lastenjärjestö Unicef sanoi aiemmin tällä viikolla, että Jemenissä on kuollut ja haavoittunut kymmeniä lapsia. Monet heistä olivat Unicefin mukaan värvätty lapsisotilaiksi.

Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuista huolimatta huthikapinalliset ovat edenneet viime päivinä. Nyt sen hallussa on laajoja alueita, muun muassa Jemenin pääkaupunki Sanaa.

YK varoittaa maan olevan romahtamisen partaalla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.