Mainos

YK jatkaa ruokaa öljystä -ohjelmaa

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt jatkaa Irakin ruokaa öljystä -ohjelmaa. USA pyrkii myös purkamaan Irakin vastaiset talouspakotteet mahdollisimman nopeasti.

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt yksimielisesti jatkaa Irakin ns. ruokaa öljystä -ohjelmaa. Ohjelmaa jatketaan neuvoston päätöksellä kesäkuun 3. päivään saakka. YK:n alaisen ruokaa öljystä -ohjelman oli määrä tällä erää raueta toukokuun 12. päivänä.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Negroponte korosti, että hänen maansa hallitus pyrkii poistamaan YK:n asettamat Irakin vastaiset talouspakotteet niin pian kuin mahdollista. YK asetti Irakin kauppasaartoon vuonna 1990, kun maa oli hyökännyt Kuwaitiin.

Negroponten mukaan "ohjelman jatkaminen antaa mahdollisuuden suunnitella paremmin, miten humanitaarinen apu saavuttaa irakilaiset" samalla, kun keskustelu talouspakotteiden luopumisen ajankohdasta jatkuu.

YK.n turvallisuusneuvosto päätti viimeksi jatkaa ruokaa öljystä -ohjelmaa kuukausi sitten. Vuonna 1996 aloitettu ohjelma jäädytettiin joksikin aikaa maaliskuussa, kun YK:n 300 työntekijää vedettiin pois Irakista sodan alta.

YK:n arvion mukaan yli 60 prosenttia irakilaisista on täysin riippuvaisia ruokaa öljystä -ohjelmasta, jonka mukaan Irak saa myydä YK:n valvonnassa tietyn määrän öljyä ruoan ja lääkkeiden hankkimiseksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.