Mainos

YK jatkaa Irakin ruokaa öljystä -ohjelmaa

YK jatkaa Irakin öljytuloilla rahoitettua avustusohjelmaa maassa. Järjestö on myös esittänyt vetoomuksen reilun kahden miljardin euron avustusten keräämiseksi sodan uhrien auttamiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt yksimielisesti jatkaa Irakin ruokaa öljystä -avustusohjelmaa humanitaarisen kriisin välttämiseksi.

Avustusohjelmaa on rahoitettu Irakin öljytuloilla. Tällä haavaa ohjelmalla on rahaa yli 2,5 miljardia dollaria (2,3 miljardia euroa), jolla on tarkoitus ostaa ruokaa ja lääkkeitä.

YK:n turvallisuusneuvosto on keskustellut koko viikon ohjelmaan tehtävistä muutoksista, jotta hätäapua voitaisiin lähettää Irakiin mahdollisimman pian. Käytännössä nyt tehty päätös valtuuttaa YK:n käyttämään ohjelman varoja avustuspalveluihin seuraavan 45 vuorokauden ajan, Irakin hallintoa kuulematta.

Vuonna 1996 aloitettu ruokaa öljystä -ohjelma jäädytettiin viime viikon alkupuolella, kun YK:n 300 työntekijää päätettiin vetää pois Irakista sodan alta. Ohjelman mukaisesti kauppasaarrossa oleva Irak sai myydä tietyn määrän öljyä muun muassa ruoan ja lääkkeiden hankkimiseksi. Yli 60 prosenttia irakilaisista eli ohjelman tuoman ruoan varassa, ja avustusjärjestöt ovatkin pelänneet mahdollista nälänhätää, jos ohjelmaa ei jatketa pikaisesti. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehui turvallisuusneuvoston päätöstä tuoreeltaan.

YK vetoaa avun saamiseksi Irakiin

YK on esittänyt vetoomuksen humanitaarisen avun saamiseksi irakilaisille. Maailmanjärjestö tavoittelee 2,2 miljardin dollarin (2,1 miljardin euron) avustussumman keräämistä puolen vuoden kuluessa.

Esittäessään avustusvetoomuksen YK varoitti, että avun tarve saattaa kasvaa tästä, jos sota venyy. Avusta 1,3 miljardia dollaria aiotaan käyttää ruoan toimittamiseksi irakilaisille. Loput 900 miljoonaa dollaria käytetään mm. lasten ja vanhusten terveydenhoitoon, koulutukseen ja miinanraivaukseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.