Mainos

YK ja avustusjärjestöt vaativat nopeita toimia Darfurissa

Brysselissä järjestettiin tänään Darfur-konferenssi. Kokoukseen osallistuneet avustusjärjestöä moittivat ankarasti kansainvälistä yhteisöä nihkeästä auttamisessa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja useat avustusjärjestöt ovat vaatineet lahjoittajamailta nopeasti lisärahoitusta Darfurin alueelle. Afrikan unionin rauhanturvajoukkojen varat uhkaavat loppua ennen syksyä, eikä Sudanin hallitus ole suostunut päästämään maahan YK:n joukkoja.

- Meillä on ainutlaatuinen tilaisuus lopettaa tämä julma konflikti. Mutta jos emme käytä hetkeä, se menee pian ohi, Annan varoitti Brysselissä järjestetyssä Darfur-konferenssissa.

Afrikan unioni lähetti 7000 sotilasta Darfuriin kaksi vuotta sitten, mutta sillä on ollut vaikeuksia väkivaltaisuuksien hillitsemisessä ja sen rahoitus tyssää elokuun lopulla. Muun muassa Yhdysvallat, YK ja Arabiliitto ovat painostaneet Sudania päästämään YK-joukot alueelle, mutta maa on toistaiseksi kieltäytynyt.

Viimeksi tänään Yhdysvaltain Afrikan-asioista vastaava apulaisulkoministeri Jendayi Frazer toisti, että kansainvälinen rauhanturvaoperaatio on välttämätön siviilien suojelemiseksi.

Konferenssiin osallistui myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka ilmaisi Annanille ja YK:lle Euroopan unionin tuen rauhan palauttamiseksi Darfuriin.

"Ihmisiä kuolee joka päivä"

Kokoukseen osallistuneet kahdeksan kansainvälistä avustusjärjestöä moittivat ankarasti kansainvälistä yhteisöä nihkeydestä darfurilaisten auttamisessa. Yhteisessä julkilausumassaan ne vaativat lisärahaa välittömästi.

- Energiaa kulutetaan valtavasti sen pohtimiseen, mitä tapahtuu kuukausien päästä. Kukaan ei näytä huomanneen, että ihmisiä tapetaan tänäänkin, sanoo CARE Internationalin pääsihteeri Denis Caillaux.

Järjestöt huomauttavat, että rahanpuutteen vuoksi AU:n joukot eivät kykene enää vartioimaan kunnolla pakolaisleirejä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.