Mainos

YK: Itä-Euroopan ongelmat jatkuvat

Entisen Neuvostoliiton maat kärsivät kiirehditystä markkinatalouteen siirtymisestä, väittää tänään julkaistu YK:n kehitysohjelman UNDP:n raportti Itä-Euroopasta ja entisistä neuvostotasavalloista.

Valtion roolin kutistuminen on järjestön mukaan luonut valtavan tyhjiön ja aiheuttanut yhteiskunnan sosiaalisen turvaverkoston romahtamisen. -Uusien valtioiden ensimmäisenä tavoitteena oli päästä eroon valtion kaiken kattavasta roolista ilman että niillä oli tarjota sille vaihtoehtoa, sanoo Anton Kruiderink, UNDP:n Itä-Euroopan ja IVY-maiden aluetoimiston johtaja.

Mustan pörssin kauppa on saanut rehottaa vapaasti, ja siitä on muodostunut ainoa tulonlähde monille työttömille. Bulgariassa jopa kolmasosa työvoimasta toimii hämärässä kaupassa. "Pimeä kauppa" vastaa noin neljäsosaa Venäjän koko kansantuotteesta - ja jopa 40 prosenttia Jugoslavian, Armenian ja Makedonian bruttokansantuotteesta.

Selonteon mukaan rikollisuus kasvaa alueella räjähdysmäistä vauhtia. Raportin johtopäätöksenä on, että huomiota täytyy kiinnittää investointeihin ja inhimilliseen pääomaan. Valtion roolia markkinataloudessa olisi selkeytettävä. -Elinkelpoinen, dynaaminen ja järkevä markkinatalous vaatii aktiivisen valtion, joka turvaa sijoittajille turvallisen, ennakoitavissa olevan ja tietyillä säännöillä toimivan systeemin sekä sen, että omistusoikeudet on turvattu, sanoo Kruiderink.

YK:n kehitysohjelma UNDP on YK:n suurin kehitysjärjestö, jolla on toimistot 134 maassa. Pohjoismaat maksavat järjestön kuluista kolmanneksen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.