Mainos

YK: Ilmaston lämpeneminen odotettua nopeampaa

Ilmaston lämpeneminen on aiemmin luultua vakavampaa ja sen vaikutukset kestävät vuosisatoja, sanoivat YK:n asiantuntijat tänään. Lisäksi jatkuvasti on saatu lisää todisteita siitä, että muutos on ihmisen aiheuttama.

Saasteet värjäävät ilmakehää

YK:n hallitustenvälinen ilmastokokous IPCC ennustaa nyt, että maapallon keskilämpötila nousee 1,4-5,8 celsiusastetta vuosien 1990 ja 2100 välillä. Vielä muutama vuosi sitten ennusteet liikkuivat yhden ja 3,5 asteen välillä.

- Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö maapallon ilmasto olisi muuttumassa. Edellinen vuosikymmen oli koko vuosisadan lämpimin ja tällä vuosisadalla lämpeneminen on nopeampaa kuin kertaakaan tuhanteen vuoteen pohjoisella pallonpuoliskolla, sanoi IPCC:n puheenjohtaja Robert Watson Shanghaissa, jossa julkistettiin järjestön uusin raportti.

Watsonin mukaan ilmaston lämpenemisen haittavaikutuksia ihmiselle ovat mm. kuumuuden ja tautien lisääntyminen. Lisäksi maatalous ja vesivarat ovat vaarassa.

Lämpenemisen seurauksena merenpinnan ennustetaan nousevan vuoteen 2100 mennessä jopa useita kymmeniä senttimetrejä, mikä tietäisi kymmenien miljoonien ihmisasutusten jäämistä veden alle mm. Bangladeshissa ja Egyptissä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.