Mainos

YK hyväksyi väliaikaisen hallinnon Itä-Timorille

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi tänään lähes 11 000 miehen vahvuisen sotilas- ja poliisijoukon ja tuhansien siviilivirkamiesten lähettämisen Itä-Timoriin. Untaet-nimisen joukon on määrä valvoa maan siirtymistä itsenäisyyteen 2-3 vuoden kuluessa.

Untaet korvaa Australian johtaman Interfet-joukon, joka lähetettiin kiireesti Itä-Timoriin viime kuussa, kun alueella oli puhjennut väkivaltaisuuksia itsenäisyyttä koskeneen kansanäänestyksen jälkeen.

Kansanäänestyksessä valtaosa itätimorilaisista hyväksyi itsenäisyyden, mutta Indonesiaa tukevat puolisotilaalliset joukot aloittivat sen jälkeen tappo- ja tuhopolttokampanjan.

Itä-Timorin korkeimmaksi hallintoviranomaiseksi nimitettiin brasilialainen Sergio Veiera de Mello, joka toimi aiemmin vastaavanlaisessa tehtävässä Kosovossa ennen kuin luovutti tehtävän Bernard Kouchnerille.

Untaetiin kuuluu 8950 sotilasta, 200 sotilastarkkailijaa, 1640 poliisia ja tuhansiin nouseva joukko siviilivirkamiehiä. Sotilailla on YK:n peruskirjan 7. pykälän nojalla oikeus käyttää voimakeinoja.

Itä-Timorista löytyi jälleen uusi joukkohauta


Itä-Timorista on jälleen löydetty uusi joukkohauta. Viranomaiset kertoivat tänään, että poliisi oli löytänyt pääkaupungin Dilin liepeiltä joukkohaudan, jossa oli mahdollisesti jopa kymmenen ihmisen ruumiit.

Itä-Timorissa olevien rauhanturvaajien mukaan alueella on tähän mennessä ehditty tutkia useita joukkohautoja, joissa on ollut yhteensä lähes sata ruumista. Rauhanturvaajien mukaan on mahdollista, että uusia joukkohautoja löytyy vielä paljonkin.

YK:n edustaja kertoi tänään Dilissä, että puolisotilaalliset joukot olivat hyökänneet Länsi-Timorista palaamassa olleen pakolaissaattueen kimppuun ja pahoinpidelleet kolmea pakolaista. Hyökkäys tapahtui eilen, kun pakolaissaattue oli tulossa Länsi-Timorin pääkaupungin Kupangin satamaan. Joukot tunkeutuivat pakolaisia kuljettaneisiin busseihin ja pakottivat osan pakolaisista mukaansa.

-Saattueella ei ollut poliisivartiota matkassa, mikä aiheutti ongelmatilanteen, sanoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Dilissä.

Itä-Timorin itsenäisyysjohtaja Xanana Gusmao sanoi tänään pelkäävänsä, että edessä oleva sadekausi voi olla tuhoisa niille pakolaisille, jotka eivät ole vielä päässeet tai uskaltautuneet takaisin kotiseuduilleen. Hän huomautti, että pakolaisten auttaminen on tässä vaiheessa täysin kansainvälisten avustusjärjestöjen varassa.

-Pelkäämme kuitenkin, että humanitaarinen apu ei ehdi perille ennen pian alkavaa sadekautta. On paljon mahdollista, että monet ihmiset menehtyvät, Gusmao huolehti.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.