Mainos

YK hyväksyi huumeiden vastaisen ohjelman

YK:n yleiskokous hyväksyi tänäaamuna Suomen aikaa kymmenen vuoden ohjelman huumeiden kysynnän ja tarjonnan vähentämiseksi huomattavasti.

Yksimielisesti hyväksytty ohjelma edellyttää tehokkaampia toimia huumeiden käytön ja tuotannon rajoittamiseksi. Huumeviljelmiä tuhotaan ja köyhille tuottajamaille etsitään vaihtoehtoisia tulonlähteitä. Huumerahan pesu pyritään estämään samalla kun maiden oikeusviranomaisten yhteistyötä lisätään.

Tarkoituksena on, että jäsenmaat säätävät vuoteen 2003 mennessä lakeja ja ryhtyvät sosiaalisiin toimiin näillä alueilla ja että huumeiden tarjonta ja kysyntä vähenee huomattavasti 2008 mennessä. Useimmat kokouksen 150 puhujasta katsoivat, että myös huumeiden kysyntää on vihdoin ryhdyttävä tehokkaasti rajoittamaan, kun tähän saakka on keskitytty huumeviljelmien tuhoamiseen. Tällaista tavoitetta ei ole ollut yhdessäkään aiemmassa YK:n päätöslauselmassa.

Yksimielisyyteen pääsyä helpotti se, että entisillä ns. tuottajamailla on nyt itselläänkin suuria huumeongelmia samalla kun tähänastisista ns. käyttäjämaista on tullut myös tuottajamaita, kuten Kolumbian presidentti Ernesto Samper sanoi.

Synteettiset paheneva ongelma

Varsinkin synteettiset aineet, kuten amfetamiini, metamfetamiini ja ecstacy ovat paheneva ongelma kaikkialla maailmassa, ei vähiten Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Näiden alueiden maat haluavat tästä syystä lisätä huumeiden esiasteiden valvontaa. Esiasteet eli prekursorit ovat täysin laillisia aineita, joita voidaan käyttää synteettisten huumeiden tuottamiseen tai esim. kokaiinin valmistamiseen kokanlehdistä.

Vuoden 1988 sopimuksessa sovittiin 22 esiasteen kaupan, tuonnin ja viennin rajoittamisesta. Nyt pidetty yleiskokous lisäsi listaan vain kaksi uutta ainetta. Monet maat olisivat halunneet rajoituslistaan huomattavasti enemmän aineita, mutta läntiset teollisuusmaat estivät nämä yritykset, koska lisärajoitukset olisivat vahingoittaneet niiden taloudellisia etuja.

Useat tahot ovat arvostelleet toimintaohjelmaa sanomalla, että sillä halutaan vain jatkaa huumeiden vastaista taistelua tehottomaksi osoittautuneilla keinoilla. Maailmassa on YK:n arvion mukaan yli 200 miljoonaa huumeidenkäyttäjää.
(STT-RB-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.