YK: Huumeiden vastaiset ponnistelut toimivat

Tehokkaasta ehkäisystä huolimatta kokaiinin kysyntä on nousemassa läntisessä Euroopassa hälyttäviin mittoihin. YK:n alaisen huumeviraston johtaja nostaa esiin länsimaisten julkkisten elämäntyylin, jossa kokaiinin käyttöä ei pidetä vakavana asiana.

Maailmanlaajuiset toimet laittomien huumeiden käytön rajoittamiseksi ovat tehonneet, todetaan YK:n tuoreessa huumeraportissa. Tästä huolimatta kokaiinin käyttö läntisessä Euroopassa on saavuttamassa hälyttäviä piirteitä, selonteossa varoitetaan.

- Maailmanlaajuiset ponnistelut laittomien huumeiden muodostaman uhan rajoittamiseksi ovat tehokkaasti kääntäneet laskuun neljännesvuosisataisen käytön kasvun, joka rajoittamattomana olisi voinut johtaa pandemiaan, sanoo YK:n alaisen huumeviraston UNODC:n johtaja Antonio Maria Costa.

Viraston mukaan suuria voittoja on saavutettu Kaakkois-Aasiassa ns. Kultaisen kolmion maissa. Burmassa oopiumin kasvatus on vähentynyt 26 prosenttia ja Laosissa jopa 72 prosenttia. Myös Afganistanissa oopiumin kasvatus on saatu laskemaan, mutta se saattaa jälleen lisääntyä tänä vuonna, todetaan UNODC:n vuosiraportissa.

- Afganistanin huumetilanne on edelleen haavoittuvainen, koska ihmiset ovat köyhiä, turvallisuus on heikkoa, eivätkä viranomaiset kykene tarpeeksi valvomaan aluetta, Costa sanoo raportin julkistamistilaisuudessa.

Kokaiinin kysyntä nousussa

Tehokkaasta ehkäisystä huolimatta kokaiinin kysyntä on nousemassa läntisessä Euroopassa hälyttäviin mittoihin, Costa varoittaa. Hän nostaa esiin länsimaisten julkkisten elämäntyylin, jossa kokaiinin käyttöä ei pidetä kovinkaan pahana asiana.

- Liian monet menestyneet ja koulutetut eurooppalaiset käyttävät kokaiinia kieltäen usein riippuvuutensa. Julkkisten huumeiden väärinkäyttöä esitellään usein kritiikittömästi viestimissä, mikä saa nuoret ymmälleen ja alttiiksi huumeille.

Tämän vuoksi niin rikkaiden kuin köyhienkin maiden on käytävä huumeongelman kimppuun yhteistoimin, Costa sanoo.

- Yhtenäinen ja pitkän ajan strategia voi vähentää tarjontaa, kysyntää ja salakuljetusta. Jos näin ei käy, johtuu se siitä, että toiset valtiot eivät ota huumeongelmaa tosissaan, hän toteaa.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat