Mainos

YK huolissaan pakolaisten vaalipassiivisuudesta

YK:n pakolaisasiankomissariaatti UNHCR pahoittelee sitä, että vain harvat bosnialaiset ylittivät eri väestöryhmien asuinalueiden rajat vaalipäivänä.

Kaikkiaan noin 150 000 pakolaisen odotettiin eilen käyvän äänestämässä kotiseudullaan, mutta niin teki vajaat 25 000 äänioikeutettua.
-Jos syynä on pelko, se on huono asia. Jos taas syynä on apatia ja tunne siitä, että etnistä jakoa ajavia voimia ei voi voittaa, se ei ennusta hyvää tulevaisuutta, arvioi UNHCR:n edustaja Måns Nyberg.

Bosnian johtava muslimipuolue, Demokraattinen toimintapuolue SDA on vaatinut vaalituloksen mitätöimistä serbialueiden osalta. Puolueen mukaan näillä alueilla äänestyksessä tapahtui useita rikkeitä.

Kansainväliset tarkkailijat luonnehtivat vaaleja kuitenkin vapaiksi ja rehellisiksi.
-En havainnut mitään sellaista, minkä perusteella vaalitulos ei olisi pätevä. Vaaleja kohtaan kohdistettu arvostelu on normaalia, ja SDA:n protesti tullaan kyllä käsittelemään, sanoi vaaleja tarkkailemassa ollut Daytonin rauhansopimuksen johtohahmo Richard Holbrooke.

Holbrooke aikoo esittää uutta "pienois-Daytonia"

Yhdysvaltain entinen Bosnia-neuvottelija Richard Holbrooke aikoo esittää Yhdysvaltain hallitukselle uuden "pienois-Daytonin" koollekutsumista. Holbrooke kertoi asiasta eilen.

Holbrookella oli keskeinen asema, kun Bosnian rauhasta päästiin sopuun Daytonissa viime vuoden loppupuolella. Hän johti Bosnian eilisissä vaaleissa amerikkalaisvaltuuskuntaa, joka kiersi äänestyspaikoilla tarkkailemassa äänestyksen sujumista.

Holbrooken mukaan syytä Daytonin rauhansopimuksen uudelleen neuvottelemiseen ei ole, mutta jonkinlainen sopimuksen osapuolten välinen tapaaminen olisi tarpeen vielä tämän vuoden puolella rauhanhankkeen edistämiseksi. Rauhansopimuksen osapuolia ovat Bosnian, Kroatian ja Serbian lisäksi myös ns. yhteysryhmän maat eli Yhdysvallat, Venäjä, Englanti, Ranska ja Saksa.

Hänen oli määrä matkustaa tänään Belgradiin tapaamaan Serbian presidentti Slobodan Milosevic ja palata tämän jälkeen Bosniaan neuvottelemaan presidentti Alija Izetbegovicin kanssa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.