Mainos

YK: HIV-tartunnat rajussa nousussa naisilla ja lapsilla

HIV-tartuntojen määrä nousi tänä vuonna erityisen rajusti naisten ja lasten keskuudessa, kertoo YK:n aidsohjelman Unaidsin tänään julkaistu selonteko. Tartuntoja ilmeni runsaasti lisää myös sellaisilla alueilla Euroopassa ja Aasiassa, joilla niitä oli aiemmin vain vähän.

Uusia tartuntoja on tänä vuonna ilmennyt 3,1 miljoonaa eli 8 500 päivässä. HI-virustartunnan saaneita on maailmassa nyt 22,6 miljoonaa. HIV:n seurauksena puhkeavaan aidsiin on tähän mennessä kuollut 6,4 miljoonaa ihmistä.

Unadsin selonteon mukaan tänä vuonna ilmenneistä uusista tartunnoista 2,7 miljoonaa on aikuisilla. Heistä suurin osa on alle 5-vuotiaita ja lähes puolet uusista tartunnoista ilmenee naisilla. Noin 400 000 lapsella ilmeni HIV-tartunta tänä vuonna.

HIV-tartunnat ovat levinneet räjähdysmäisesti eräillä uusilla alueilla. Kaliningradissa tartuntojen määrä on tänä vuonna noussut 21:stä 387:ään. Kiinassa HIV-tartunnan saaneita ilmoitettiin vuoden 1993 lopulla olevan 10 000. Viime vuoden lopulla määrä oli noussut kymmenkertaiseksi.

HIV koettelee kuitenkin edelleen kovimmin Saharan eteläpuolista Afrikkaa. Eräillä alueilla Afrikkaa raskaana olevista naisista 20 prosenttia kantaa virusta. Sukupuolitautiklinikoilla käyvistä 50 prosentilla saattaa olla HIV.

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa havaittiin äskettäin, että 30 prosenttia odottavista äideistä oli HIV-positiivisia.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.