Mainos

YK haluaa albaanit ja serbit yhteistyöhön

YK:n väliaikainen Kosovon erityisedustaja Sergio Vieira de Mello haluaa albaanien ja serbien muodostavan yhteisen väliaikaisen neuvoston. Neuvoston tarkoituksena olisi osallistua poliittiseen päätöksentekoon ja pyrkiä hillitsemään maakunnassa riehuvaa väkivaltaa.

-Tilanne joissakin Kosovon osissa on kehittynyt erittäin epävakaaksi, emmekä voi sallia sen jatkuvan sellaisena, de Mello muotoili tavatessaan toimittajia tiedotustilaisuudessa.
-Kaikki keinot on käytettävä, jotta osapuolten johtajat saataisiin yhteistyössä vähentämään alueen jännitystä, hän jatkoi.
De Mello kertoi asiasta ennen kuin hänen oli määrä tavata serbien ja albaanien johtoa tänään. De Mello sanoi toivovansa, että väliaikainen neuvosto voidaan perustaa tulevalla viikolla. Hän sanoi myös haluavansa kaikkien tämän päivän kokouksen osanottajien vetoavan väkivallan lopettamisen puolesta koko Kosovossa.

-Tulen pyytämään heitä monikansallisena ryhmänä suostumaan voimakkaaseen vetoomukseen, jossa tuomitaan kaikki väkivallan muodot ja pyydetään kaikki osapuolia pidättäytymään sen käytöstä, de Mello sanoi.
-Vaikka ymmärrämmekin hyvin albaanien tunteet vuosia jatkuneiden ja varsinkin viime kuukausina kärjistyneiden tapahtumien jälkeen, emme voi antaa väkivallan kierteen jatkua. Olen myös huomannut albaanien puolella vahvaa halua tehdä kaiken voitavansa tämän valitettavan tilanteen muuttamiseksi, hän jatkoi.

Thaqi mukaan neuvotteluihin

Koska Pristinan omat radio- ja televisioasemat eivät ole vielä toiminnassa, de Mello toivoi, että mahdollinen yhteinen vetoomus lähetettäisiin serbien radiossa ja että siitä toimitettaisiin kopio myös Albanian televisioon, joka näkyy monissa osissa Kosovoa.
Neuvotteluihin on albaanipuolelta kutsuttu koko Rambouillet'n tuloksettoman rauhankonferenssiin osallistunut valtuuskunta, mukaanlukien UCK:n tärkein johtaja Hashim Thaqi, joka tällä hetkellä toimii Kosovon väliaikaisen albaanien kokoaman hallituksen pääministerinä.

Serbejä neuvotteluissa edustaa Prizrenin ortodoksinen piispa Artemije sekä Momcilo Trajkovic, joka on Serbian demokraattisen Puolueen johtaja. Puolue vastustaa Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia.
De Mello sanoi kutsuneensa neuvotteluihin myös muslimi- ja turkkilaisyhteisöjen edustajia, mutta jättäneensä tarkoituksella kutsumatta mukaan Belgradin nimittämän Kosovon väliaikaisen hallituksen edustajia.

-Neuvoston rooli tulisi olemaan jossakin neuvoa-antavan elimen ja päätöksenteon välillä. Lopulliset päätökset tulee tekemään YK:n väliaikainen hallinto, mutta toivomme voivamme vaikuttaa näihin ratkaisuihin, de Mello luonnehti.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.