YK: Gazan terveyspalvelut romahtamaisillaan

Gazassa terveydenhuoltopalvelut ovat romahtamisen partaalla, arvioivat YK:n edustajat alueelta.

Järjestö varoittaa terveyskatastrofista, joka kehittyy nopeasti konfliktin jatkuessa.

YK on ilmaissut huolensa terveydenhuoltohenkilökunnan ja -rakennusten turvallisuudesta. YK:n mukaan kolmasosa Gazan sairaaloista on vaurioitunut yli kolme viikkoa kestäneessä konfliktissa.

Lisäksi järjestön tietojen mukaan ainakin viisi terveydenhoitohenkilöä on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut tehtäviä hoitaessaan. Noin 40 prosenttia hoitohenkilöstöstä ei pääse työpaikalleen klinikoille ja sairaaloihin väkivallan takia, ja noin puolet julkisista ensiapuklinikoista on suljettu, YK raportoi.

Toiminnassa olevat sairaalat ja klinikat ovat täynnä ihmisiä, ja lääkkeet ovat osin vähissä.

YK:n tiedotteen mukaan arviolta 460 000 ihmistä on paennut kodeistaan, ja ihmisiä majoittuu esimerkiksi täysissä kouluissa. Veden vähyys ja heikko hygienia aiheuttavat riskin tartuntasairauksien leviämiselle.

Uutistoimistot ovat kertoneet Israelin joukkojen alkaneen vetäytyä Gazasta. Pääministeri Benjamin Netanjahu on kuitenkin sanonut taistelujen jatkuvan siihen asti, että Israelin asukkaat ovat turvassa Gazasta tulevilta hyökkäyksiltä. Myös Hamas on ilmoittanut jatkavansa taistelua Israelin joukkoja vastaan.

Gazalaisten ensiapulähteiden mukaan Israelin ilmaiskuissa on varhain aamulla kuollut 12 palestiinalaista.

 

Lue myös:

    Uusimmat