Mainos

YK evakuoi sotilastarkkailijansa Etelä-Libanonista

Tarkkailuasemia oli Etelä-Libanonissa kaikkiaan neljä. Yksi niistä tuhoutui keskiviikkona Israelin ilmaiskussa, jossa kuoli myös neljä sotilastarkkailijaa.

YK on ilmoittanut evakuoineensa loputkin kahdeksan sotilastarkkailijaansa Etelä-Libanonin tarkkailuasemilta ja vedonnut humanitaarisen tulitauon puolesta.

YK:n Untso-tarkkailuoperaatiolla on ollut Etelä-Libanonissa yhteensä neljä asemaa, joista ensimmäinen tyhjennettiin jo noin viikko sitten yhden tarkkailijan haavoituttua Hizbollahin tulituksesta. Toinen tuhoutui keskiviikkona Israelin pommituksissa, joissa sai surmansa yksi suomalaistarkkailija ja kolme muuta.

Nyt tyhjenivät vielä miehitettyinä olleet kaksi asemaa.

- Päätimme turvallisuussyistä sijoittaa tarkkailijat tilapäisesti Unfil-operaation asemille, YK:n Libanonin-joukkojen tiedottaja Milos Strugar kertoi. Untso-operaatiossa on 13 suomalaista sotilastarkkailijaa, joista 3 on Etelä-Libanonissa.

Israelin ilmavoimat on jatkanut Libanonin eteläosassa ankaria pommituksia. Israel on myös ilmoittanut surmanneensa 18 Hizbollah-taistelijaa vuorokauden aikana. Toissayönä Israel iski yli 130 kohteeseen surmaten yli kymmenen ihmistä.

Turvallisuusneuvosto ei tuominnut tarkkailuasemaiskua

YK:n turvallisuusneuvosto on ilmaissut järkytyksensä ja surunsa Israelin tekemästä YK:n tarkkailuaseman pommituksesta Libanonissa. Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan suoraan tuominnut iskua.

Lausunnossaan neuvosto edellytti, että Israel tutkii perinpohjaisesti tapauksen. Lausunnossa vaadittiin lisäksi Israelia ja muita Lähi-idän konfliktin osapuolia kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja suojelemaan YK:n väkeä.

Turvallisuusneuvostossa käytiin tekstin sanamuodosta kiivaita neuvotteluja kahden päivän ajan. Kiina olisi halunnut ankaramman tuomion Israelin teolle, mutta diplomaattien mukaan Yhdysvallat kieltäytyi hyväksymästä mitään lausuntoa, jossa pommitus olisi suoraan tuomittu tai Israelia kritisoitu.

Kiina varoitti aiemmin eilen, että Yhdysvaltain asenne saattaa vaarantaa muita käynnissä olevia keskusteluja.

Israelin alkuviikon iskussa YK:n tarkkailuasemaan kuoli neljä sotilastarkkailijaa. Pommituksessa sai ilmeisesti surmansa myös suomalainen tarkkailija.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-NTB)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.