Mainos

YK evakuoi henkilökuntaansa Itä-Timorista

Australia on aloittanut YK:n työntekijöiden evakuoinnin Itä-Timorista alueen kiihtyvien väkivaltaisuuksien vuoksi. YK:n edustajan mukaan lentokentälle matkalla ollut YK:n saattue joutui Itä-Timorin itsenäistymistä vastustavien puolisotilaallisten joukkojen tulituksen kohteeksi.

YK evakuoi Itä-Timorista lähes puolet työntekijöistään eli kaikki ne, joiden läsnäolo alueella ei ole välttämätöntä. YK:n Itä-Timorin operaatiossa Unametissa on työskennellyt 433 ihmistä. Heistä runsaat 200 poistuu alueelta kahden lähipäivän sisällä. Diliin jää 80 työntekijää ja muualle Itä-Timoriin 149, kertoi YK:n tiedotuskeskus Australiassa.

Työntekijät kuljetetaan Australian ilmavoimien koneella Pohjois-Australiassa sijaitsevaan Darwiniin. Australia evakuoi samoilla lennoilla myös Itä-Timorista pois haluavia kansalaisiaan. Unametin edustaja kertoi tänään televisioyhtiö CNN:lle, että henkilökuntaa lentokentälle kuljettavia YK:n ajoneuvoja oli tulitettu. Australialainen uutistoimisto puolestaan kertoi, että puolisotilaalliset joukot olivat pysäyttäneet yhden YK:n saattueista Dilin ja lentokentän väliselle tielle.

Myös suomalaiset tarkkailijat poistuvat

Itä-Timorissa vielä olleista neljästä suomalaisesta vaalitarkkailijasta yksi on jo poistunut ja loput kolme lähtevät vielä tämän päivän kuluessa, kertoi vaalitarkkailija Kalle Sysikaski puhelimessa Dilistä. Myös suomalaiset lentävät mahdollisesti Australiaan.

Sysikaski kuvasi tilannetta Dilissä erittäin vakavaksi. Kaupungilla vallitsee hänen mukaansa terrori ja sekasorto, joka entisestään paheni tänään. Indonesian armeija ja poliisi eivät Sysikasken mukaan tosiasiassa kanna vastuuta turvallisuustilanteesta, vaan joko aktiivisesti tai passiivisesti tukevat puolisotilaallisia terrorisoijia.

-Kansanäänestyksen tulos oli nöyryytys armeijalle ja Indonesian politiikan kovan linjan edustajille, Sysikaski sanoi. Itsenäisyyden vastustajat haluavat nyt hänen mukaansa kostaa ja tehdä itsenäistymisprosessin mahdollisimman vaikeaksi.

Sysikaski ei usko, että Itä-Timorissa viime päivinä kuolleiden ihmisten määrästä koskaan saadaan tarkkaa lukua, koska ruumiita on esimerkiksi saatettu polttaa tai heittää mereen. Hän arvioi eri puolilta keräämiinsä tietoihin perustuen, että kuolleita olisi sunnuntaihin mennessä ollut viitisensataa. Kansainvälinen väliintulo olisi Sysikasken mukaan kipeästi tarpeen.

-YK:n rauhanturvajoukot pitäisi saada kiireisesti tänne, näin ihmisuhreja voitaisiin ainakin vähentää, Sysikaski korosti. (STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.