Mainos

YK, EU ja muslimimaat haluavat sovun pilakuvakiistaan

Tahojen yhteisessä lausunnossa osoitetaan ymmärrystä muslimien loukkaantumista kohtaan, mutta tuomitaan viime päivien väkivallanteot. Mellakat ovat jatkuneet useissa maissa tänäänkin.

YK, Euroopan unioni ja Islamilaisten maiden järjestö OIC ovat ilmaisseet huolensa profeetta Muhammadin pilakuvista syntyneistä maailmanlaajuisista levottomuuksista.

Niiden mukaan viime päivien tapahtumat osoittavat, että eri maiden uskontokuntien ja viranomaisten välille tarvitaan nyt uutta, tiiviimpää dialogia kriisin ratkaisemiseksi.

YK, EU ja IOC toteavat yhteisessä lausunnossaan kannattavansa sananvapautta, mutta pitävänsä tärkeänä myös tiedotusvälineiden vastuullisuutta ja hienotunteisuutta eri uskontoja kohtaan.

Muslimien loukkaantuminen pilakuvista on ymmärrettävää, mutta toisaalta viimeaikaiset väkivallanteot pohjoismaalaisia vastaan ylittävät rauhanomaisten protestien tunnusmerkit, lausumassa todetaan.

Useita loukkaantunut Afganistanissa

Profeetta Muhammedin kuvien julkaisusta puhjenneet mellakat ovat jatkuneet useissa muslimimaissa tänäänkin.

Afganistanissa neljä mielenosoittajaa on kuollut levottomuuksissa Qalatin kaupungissa maan eteläosassa. Lisäksi ainakin kahdeksan turvallisuusjoukkojen jäsentä ja viisi mielenosoittajaa loukkaantui kahakoinnissa. Poliisi avasi tulen hillitäkseen noin 400 mielenosoittajan joukkoa, joka saartoi keskuspoliisiaseman. Mellakat jatkuvat Afganistanissa jo viidettä päivää. Norjalaiset avustusjärjestöt ovat aloittaneet henkilökuntansa vähentämisen maasta väkivaltaisuuksien takia.

Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa noin 3000 mielenosoittajaa otti yhteen poliisin kanssa. Levottomuudet alkoivat, kun kaupungin viemäristä löytyi eilen koraanin kappaleita.

Indonesiassa puolestaan mellakointi on rauhoittunut selvästi. Maan korkein muslimijohto ja lehdistö ovat vedonneet kansalaisiin, jotta pilakuvakiistaan ei enää reagoitaisi lisääntyvällä väkivallalla.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.