Mainos

YK etsii Zairen pakolaisia

YK vahvisti tänään, että kaikkiaan noin 85 000 Ruandan hutupakolaista on poistunut Itä-Zairessa sijaitsevilta leireiltä. Järjestön avustustyöntekijät eivät lentokoneella tehdyissä etsinnöissä kyenneet löytämään pakolaisia. Samaan aikaan kapinalliset lähestyvät maan pääkaupunkia Kinshasaa.

Kasesen leiriltä lähteneiden noin 55 000 pakolaisen lisäksi kadoksissa on myös 30 000 pakolaista Biaron leiriltä. Maailman elintarvikeohjelman WFP:n edustaja arvioi pakolaisten joko piileskelevän viidakossa tai lähteneen länteen kohti Opalan kaupunkia.

Itä-Zairea hallitsevat kapinalliset hyväksyivät aiemmin YK:n suunnitelmat lähteä etsimään kadonneita pakolaisia. Kasvavan kansainvälisen painostuksen jälkeen kapinalliset kertoivat, että aiemmin Ruandassa valtaa pitäneet hutujoukot olisivat evakuoineet kadonneet pakolaiset Kasesesta aiemmin tällä viikolla.

Ruandan hallituksen kotiuttamisohjelman johtaja Ephraim Kabaija puolestaan arveli suurimman osan pakolaisista kuolleen, "koska pakolaiset ovat hutujen panttivankeina ja pakotettu marssimaan viidakossa". Useat YK-järjestöt tuomitsivat perjantaina pakolaisten kohtelun. Muun muassa YK:n Elintarvikeohjelman WFP:n edustaja Christiane Berthiaume vertasi tapahtumaa natsien juutalaisvainoihin.
-80 000 ihmistä on tuomittu hitaaseen ja julmaan kuolemaan. Ei ole liioiteltua puhua "lopullisesta ratkaisusta", Berthiaume sanoi.

Kabila: Pakolaisongelmaa liioiteltu

Zairen kapinallisten johtaja Laurent Kabila ilmoitti kutsuvansa YK:n edustajat tutkimaan pakolaiskriisiä. Kabilan mukaan YK:n pääsihteeri Kofi Annan on "liioitellut suuresti asiaa". Sissien saattamat avustustyöntekijät kokivat järkytyksen torstaina, kun he löysivät tyhjänä Kasesen pakolaisleirin, jolla vähän aikaa sitten majaili 55000 ihmistä. Nyt jäljellä ei ollut ketään - ei elävänä eikä kuolleena.

Sekä Kasesen että Biaron leirit olivat olleet suljettuna maanantaista lähtien. Edellisellä käynnillä Kasesessa viikonloppuna työntekijät arvioivat jopa 9000 pakolaisen olevan liian heikkoja kävelemään. Joukkoon kuului 2500 aliravittua lasta. Sissit päästivät YK:n edustajat jälleen leiriin vasta Kofi Annanin syytettyä heitä pakolaisten näännyttämisestä nälkään.

Kapinalliset lähestyvät Kinshasaa

Kapinallisjohtaja Laurent Kabila kertoi, että hänen joukkonsa ovat lähestymässä Kikwitin kaupunkia, joka sijaitsee enää vajaan 400 kilometrin päässä pääkaupungista Kinshasasta. Kabilan mukaan joukot ovat Kikwitissä kahden vuorokauden sisällä.

Kabila sanoi myös olevansa halukas neuvottelemaan Zairen presidentin Mobutu Sese Sekon kanssa ainoastaan Etelä-Afrikassa tai mahdollisesti Sambiassa turvallisuussyistä. Keskustelut koskisivat hänen mukaansa sitä, kuinka Mobutu voi luopua kunniakkaasti vallasta. Mobutun poika puolestaan sanoi aiemmin, että presidentti on valmis keskustelemaan Kabilan kanssa Zairen tilanteesta Gabonissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.