YK etsii tukea huumetorjuntaan

YK aloitti tänään New Yorkissa laajan kansainvälisen kokouksen, jossa pohditaan keinoja laittomien huumeiden käytön vähentämiseksi. Kolmipäiväiseen kokoukseen osallistuu edustajia 150 maasta sekä 30 valtion päämiestä.

Kokouksessa pyritään löytämään keinoja, joilla onnistuttaisiin vähentämään sekä huumeiden kysyntää että niiden tarjontaa. Mikäli huumeviljelmiä eli unikko-, kokapensas- ja marihuanapeltoja halutaan vähentää, pelkkä lakien tiukentaminen ei YK:n mukaan riitä, vaan köyhien maiden viljelijöitä on aktiivisesti autettava saamaan elantonsa muusta kuin huumekasvien viljelystä.

YK pohtii kokouksessaan myös huumekaupalla tehdyn rahan liikkeitä: mm. rahanpesua, pankkisalaisuuden tuomia ongelmia sekä veroparatiiseja, jonne huumekaupassa saatuja varoja ohjautuu. YK:n arvioiden mukaan huumekaupassa liikkuu vuosittain noin 400 miljardia dollaria eli tuplasti lääkkeisiin käytettävä määrä rahaa. YK haluaa myös lisätä maiden välistä yhteistyötä niin, etteivät huumeiden välittäjät pääsisi hyötymään maailmanmarkkinoiden ja rajojen avautumisesta.

Maailman huumetuotanto on keskittynyt Etelä-Amerikkaan sekä Aasiaan. Kokaiinia tuotetaan eniten Etelä-Amerikassa, erityisesti Boliviassa, Kolumbiassa ja Perussa. Kokaiinintuotanto on tällä vuosikymmenellä vähentynyt eniten Perussa ja lisääntynyt eniten Kolumbiassa. Oopiumista taas suurin osa tulee Kaakkois-Aasiasta: Afganistan ja Burma tuottavat noin 80 prosenttia maailman oopiumin raaka-aineena käytettävistä unikoista.

YK:n arvioiden mukaan laittomien huumeiden käyttäjiä on maailmassa yhteensä yli 190 miljoonaa. Heroiinilla ja muilla oopiumia sisältävillä huumeilla arvellaan olevan 8 miljoonaa, kokaiinilla yli 13 miljoonaa ja kannabiksella eli marihuanalla ja hasiksella yli 141 miljoonaa käyttäjää. YK on erityisen huolestunut ecstasyn kaltaisten synteettisten huumeiden lisääntymisestä maailman huumemarkkinoilla. YK:n arvioiden mukaan synteettisiä huumeita käyttää maailmassa 30 miljoonaa ihmistä eli useampi kuin heroiinia ja kokaiinia yhteensä.


Lue myös:

    Uusimmat