Mainos

YK esittää turvallisuusvyöhykkeen luomista Etelä-Libanoniin

YK ehdottaa turvallisuusvyöhykkeen muodostamista Etelä-Libanoniin. Vyöhykettä valvoisivat Libanonin armeija ja vahvennetut Unifil-joukot.

YK:n erityislähettiläät aikovat ehdottaa Libanonin armeijan joukkojen sijoittamista Etelä-Libanoniin ja siellä olevien YK-joukkojen vahvistamista, kertoi uutistoimisto Reuters.

Erityislähettiläät ovat jo keskustelleet ehdotuksista Israelin ja Libanonin viranomaisten kanssa. Reutersin lainaamien diplomaattilähteiden mukaan esitys joukkojen lähettämisestä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Israel, Libanon ja Hizbollah olisivat hyväksyneet hankkeen.

Esityspakettiin kuuluu myös kansainvälinen ohjelma pommi-iskujen tuhojen korjaamiseksi Libanonissa.

Israel jatkaa iskuja

Israel on tehnyt viime päivinä selväksi, että se aikoo jatkaa pommituksiaan Libanonissa. - Israelilaiset haluavat jatkaa sotaa. He pyrkivät Hizbollahin nujertamiseen. Heidän linjansa on "Palataan asiaan kahden viikon kuluttua", eräs läntinen diplomaatti kertoi.

Pääsihteeri Kofi Annan selostaa erityislähettiläiden käymiä neuvotteluja YK:n turvallisuusneuvostolle huomenna. Erityislähettiläiden ryhmää johtanut intialainen Vijay Nambiar ei ole suostunut kommentoimaan Lähi-idässä käymiään neuvotteluja.

Pääsihteeri Annan on itse aiemmin suosittanut uusien vahvojen joukkojen sijoittamista raja-alueelle nykyisten Unifil-joukkojen tueksi. Hanketta on kannattanut mm. EU:n puheenjohtajuutta hoitavan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Etelä-Libanoniin turvallisuusvyöhyke?

Nyt kaavaillun uuden YK-suunnitelman mukaan Libanonin armeija muodostaisi turvallisuusvyöhykkeen Etelä-Libanoniin, joka on ollut iranilaismielisen Hizbollahin valta-aluetta vuodesta 2000.

Israel on kaiken aikaa suhtautunut torjuvasti Unifil-joukkoihin. Israelin mukaan YK:n Unifil-joukot toimivat sulassa sovussa Hizbollahin kanssa, vaikka YK on tehnyt päätöksen Hizbollahin riisumisesta aseista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.