Mainos

YK ei toimiin Irakia vastaan tällä viikolla

YK:n turvallisneuvosto moitti tänään Irakia asevalvojiensa työn häirinnästä, mutta sulki pois mahdolliset toimet Irakia vastaan kunnes YK:n välittäjät ovat palanneet takaisin alueelta ensi viikolla. Turvallisuusneuvoston istunnon jälkeen Kiinan edustaja sanoi neuvoston olevan huolestunut Irakin häirintätoimista ja kehottavan Irakia toistamiseen noudattamaan turvallisuusneuvoston hyväksymiä päätöslauselmia. Venäjän YK-lähettiläs Sergei Lavrov sanoi turvallisuusneuvoston jäsenten olleen vakuuttuneita siitä, että kriisistä selvitään diplomatian keinoin.

Irak esti tänään jo neljännen kerran YK:n asetarkastukset, kun YK oli syyttänyt sitä sotilaallisten laitteiden piilottamisesta ja valvontakameroiden peukaloinnista, kertoi YK:n edustaja Bagdadissa.

Irak puolestaan kiisti häirinneensä asetarkastajien työtä, mutta myönsi, että osa laitteista on siirretty pois tarkastuskohteista Yhdysvaltain mahdollisen sotilaallisen iskun varalta.

YK:n edustaja Alan Dacey kertoi, että asetarkastajat lähtivät tänään selvittämään, onko laitteita siirretty pois viikon kestäneen tarkastustauon aikana. Kaikki tarkastajat olivat amerikkalaisia, ja viime päivien käytännön mukaisesti Irak ei päästänyt heitä sovittuun kohteeseen. Tarkastajat luopuvat tämän jälkeen yrityksistään ja palasivat Bagdadiin. Samalla tavoin Irak on menetellyt jo kolmena edellisenä päivänä.

Irak kiistää

Irakin ulkoministeri Saeed al-Sahaf kiisti puolestaan, että asetarkastajien työtä olisi häiritty. Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi laitteita on kuitenkin siirretty pois tarkastuksen kohteena olleesta paikasta, al-Sahaf sanoi Irakin uutistoimiston INA:n välittämässä lausunnossa. Hän viittasi Yhdysvaltain mahdolliseen ilmaiskuun.

Al-Sahaf lupasi, että laitteet siirretään takaisin heti, kun Yhdysvaltain sotilaallisen iskun vaara on ohi. Hän vakuutti, että Irak noudattaa edelleenkin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, jonka nojalla YK:lla on oikeus valvoa, että Irak hävittää joukkotuhoaseensa. Irak ei ole hänen mukaansa estänyt YK:n asetarkastajia tekemästä työtään. Se on ainoastaan pyytänyt, etteivät amerikkalaiset menisi tarkastuskohteisiin.

YK ei hyväksy Irakin selityksiä. YK:n valtuuskunta oli tänään Bagdadissa jatkamassa Irakin kanssa neuvotteluja kriisin ratkaisemiseksi. YK:n erityiskomission UNSCOM:n johtaja Richard Butler tulkitsi asiaa siten, että Irak on käyttänyt tarkastuksissa ollutta taukoa hyväkseen siirtääkseen laitteitaan pois YK:n ulottuvilta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.