Mainos

YK: Darfurin asukkaiden auttamisessa kiire

YK:n hätäavun koordinaattori vetoaa avun saamiseksi Darfurin alueen 1,2 miljoonalle pakolaiselle. Afrikan unioni lähettää alueelle 300 sotilasta.

Avustusjärjestöt taistelevat aikaa vastaan saadakseen ruokaa ja lääkkeitä 1,2 miljoonalle epätoivoiselle ihmiselle Darfurissa ennen syksyn sateiden alkua, kertoi YK:n edustaja myöhään eilen illalla.

YK:n hätäavusta vastaava koordinaattori Jan Egeland kertoi läntisen Sudanin alueen tilanteesta YK:n turvallisuusneuvostolle. Egelandin mukaan kokoon on saatu vasta 40 prosenttia Darfuria varten tarvittavista 350 miljoonasta dollarista.

- Tämä ei ole joulun toivelista. Tämä on juuri se, mikä tarvitaan 1,2 miljoonan ihmisen hengen pelastamiseksi, Egeland huomautti.

Egelandin mukaan kaikki kodeistaan pois joutuneet tarvitsevat ruokaa ja vettä pikaisesti. Myös pahojen epidemioiden puhkeamista alueella pelätään.

- Nyt on totuuden hetki, hän huomautti.

Egelandin mukaan puolisotilaallisten arabijoukkojen kodeistaan ajamat ihmiset ovat 137 alkeellisessa leirissä Ranskan kokoisella alueella. Egeland kutsui heidän auttamistaan suurimmaksi logistiseksi painajaiseksi, joka humanitaarisella yhteisöllä on pitkään aikaan ollut edessään. Avun perille saattamiseen tarvitaan lentokoneita, helikoptereita ja 300 rekkaa.

Darfuriin 300 Afrikan unionin sotilasta

Afrikan unionin 53 jäsenmaata ovat vaatineet Sudanin hallitusta lopettamaan maan länsiosaan Darfuriin tehdyt pommihyökkäykset, järjestön pääsihteerin Alpha Oumar Konare kertoi tänään.

Lisäksi unionin jäsenmaat aikovat tämän kuun aikana lähettää Darfuriin 300 sotilasta suojelemaan AU:n tarkkailijoita, avustustyöntekijöitä ja siviilejä.

Darfurin kriisi ja sen ratkaiseminen on ollut yksi AU:n huippukokouksen tärkeimmistä puheenaiheista. Sudan ja sen naapurimaat Tshad, Nigeria ja Etelä-Afrikka järjestivät tänään ylimääräisen neuvonpidon Darfurin tilanteesta.

Darfuriin aiemmin lähetetyt 60 AU:n tarkkailijaa valvovat Sudanin hallituksen ja kapinallisten huhtikuussa sopiman tulitauon pitävyyttä.

AU päättää tänään kolmepäiväisen huippukokouksensa Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.