Mainos

YK arvosteli Kroatiaa serbien kohtelusta

Kroatian serbivähemmistö joutuu jatkuvasti väkivaltaisuuksien ja ryöstelyn uhriksi, eikä maan poliisi näytä pystyvän tai haluavan saada rikoksia kuriin. Näin todetaan YK:n pääsihteerin Boutros Boutros-Ghalin selonteossa, joka perustuu ihmisoikeustarkkailija Elisabeth Rehnin raportteihin paikan päältä.

Serbiväestöön kohdistuvien rikosten kirjo on laaja: aina pikkunäpistyksestä karjavarkauteen ja pahoinpitelystä pommi-iskuihin asti. Tekoihin syyllistyneitä on vain aniharvoin pidätetty. Kroatian takaisinvaltaamilla entisillä serbialueilla vallitseva laittomuus aiheuttaa suurta pelkoa väestön keskuudessa, eilen julkistetussa selvityksessä sanotaan.

Pääsihteerin mukaan huolestuttavaa on, että viime aikoina myös ihmisoikeusjärjestöjen ja kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijöitä vastaan on hyökätty.

YK:n ihmisoikeustarkkailijana toimiva Elisabeth Rehn vieraili Kroatian entisillä serbialueilla elokuun alkupuolella. Hänen keräämiinsä tietoihin pohjautuva selonteko saattaa olla raskauttava Kroatialle, joka toivoo pikaista jäsenyyttä mm. Euroopan neuvostossa. Neuvosto jäädytti toukokuussa Kroatian jäsenyyshakemuksen juuri serbivähemmistön suojattoman aseman vuoksi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.