Mainos

YK äänestänee Iran-päätöslauselmasta pian

YK:n turvallisuusneuvosto saattaa äänestää uudesta Iran-päätöslauselmasta ehkä jo ensi viikolla. Päätöslauselmassa vaadittaisiin Irania lopettamaan välittömästi uraanin rikastaminen. Sekä Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Boltonin että EU-lähteiden mukaan Iranin kysymyksestä halutaan saada aikaan päätöslauselma jo lähiviikkojen aikana.

Kiista Iranin ydinohjelmasta palaa YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Asiasta päättivät Pariisissa eilen koolla olleet turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat sekä Saksa.

- Iranilaiset eivät ole antaneet mitään merkkiä siitä, että he ovat valmiit pohtimaan ehdotuksiamme vakavasti. Iran ei ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin, jotta neuvottelut voitaisiin aloittaa, selvitti Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy.

Hän viittasi länsimaiden Iranille ehdottamaan kannustinpakettiin, jonka vastapainoksi maa luopuisi uraanin rikastamisesta. Iran on toistuvasti kieltäytynyt vastaamasta ehdotukseen esitetyissä aikatauluissa. Se on ilmoittanut antavansa vastauksensa vasta elokuun loppupuolella - yli kaksi ja puoli kuukautta paketin esittämisen jälkeen.

Kiista päätyi turvallisuusneuvostoon jo kertaalleen aiemmin tänä vuonna, mutta asian käsittelyä päätettiin lykätä, jotta Iranille jäisi aikaa vastata länsimaiden kannustinpakettiin. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, ettei neuvottelutietä ole vieläkään täysin suljettu.

Iran yhä taipumaton

Iran toisti jälleen eilen kansansa, jonka mukaan se ei aio luopua oikeudestaan ydinohjelmaan.

- Olemme neuvottelujen ja vuoropuhelujen kannalla, mutta emme neuvottele kiistämättömistä oikeuksistamme kenenkään kanssa, presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi yleisötapahtumassa Shabestarin kaupungissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.