Mainos

YIT:n Leinonen: Asuntojen hinnat eivät tule alaspäin

Rakennusliike YIT:n konsernijohtaja Hannu Leinonen ei usko, että Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen esittämä malli laskisi asuntojen hintoja.

Eilen MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Pajunen sanoi, että uusien asuntojen hinnat voisivat laskea jopa 30 prosenttia, jos rakentajia kilpailutettaisiin enemmän. Pajunen ehdotti, että tontteja voitaisiin myydä rakennusliikkeiden lisäksi esimerkiksi kiinteistörahastoyhtiöille.

Kiinteistörahastoyhtiö vastaisi sitten rakennusliikkeiden kilpailuttamisesta.

Leinonen ei lähtisi lisäämään kilpailuttavia väliportaita.

- Näen kuluttajan kannalta parempana sen, että on useita toimijoita, jotka tekevät erilaisia ratkaisuja, joista asiakas saa valita.

Hän uskoo, että hintataso ei tule näillä näkymin alaspäin, ellei asuntojen vaatimuksia muuteta ja varustelua vähennetä.

- Helsingin keskustan liepeillä joutuu maksamaan nyt noin 5000 euroa neliöltä uudesta asunnosta. Ei tästä ole varaa tulla alaspäin, maan hinta on tällä hetkellä ehkä näkyvin tekijä hinnassa.

Leinonen kiistää väitteet, että rakennusliikkeet olisivat pulassa suuren määrän myymättömänä tyhjillään olevien asuntojen kanssa.

- Se on normaalia markkinatoimintaa, että kun kysyntä vähenee, niin pienennetään tarjontaa. Muistaakseni tällä hetkellä Suomessa on 1600 myymätöntä asuntoa. Se on hiukan enemmän kuin asuntomyynnin kuumina viime vuosina. Se on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi 1990-luvun alussa, jolloin myymättömiä asuntoja oli noin 16 000.

Leinonen painottaa että asuntomarkkinoilla pätevät normaalit kysynnän ja tarjonnan lait.

- Jos markkina vetää, niin kyllä asuntoja tehdään.

Asuntorakentamisen tulevaisuudesta Leinonen listaa tärkeimmiksi yhdyskuntarakenteen tiiviyden.

- Varsinkin ilmastonmuutoshaasteiden paineessa tulee tiivis rakentaminen lisääntymään. Palvelut ja asuminen täytyy saada lähelle toisiaan. Me ollaan täällä Suomessa vasta kaupungistumisen alkutaipaleella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.