Mainos

Yhtiöt hakkasivat elokuussa omia metsiään

Metsäyhtiöt hakkasivat elokuussa puuta omista metsistään tuntuvasti viimevuotista enemmän. Niiden myötä elokuun hakkuumäärä nousi uuteen ennätykseen eli runsaaseen 4,5 miljoonaan kuutioon.

Metsäntutkimuslaitoksen (Metlan) kokoamien tietojen mukaan elokuun kokonaishakkuut olivat 2 prosenttia suuremmat kuin vuosi sitten. Metsäyhtiöiden hakkuut omista metsistä lisääntyivät peräti noin 30 prosenttia. Kun vertailujaksoksi otetaan edeltäneen 10 vuoden elokuiden keskiarvo, lisäys oli noin 15 prosenttia.

Tammi-elokuun hakkuut olivat Metlan mukaan suunnilleen samaa tasoa kuin ennätysvuonna 1998. Tuolloin päästiin noin 33,9 miljoonaa kuutioon. Metsäyhtiö UPM-Kymmenen metsäpäällikkö Hannu Vainio kertoi, että omien metsien hakkuilla yhtiö halusi varmistaa puuhuoltonsa kesälomien jälkeen siltä varalta, että puukauppa yksityismetsistä ei olisi lähtenyt odotetusti käyntiin. Varmistus oli ymmärrettävää, sillä metsänomistajat ja yhtiöt eivät päässeet tänä vuonna sopuun yhteisestä hintanäkemyksestä.

Puukauppa viiveellä liikkeelle

Vainion mukaan nyt puukauppa yksityismetsistä käy nyt varsin hyvin, joskin kauppa on lähtenyt käyntiin viikon tai pari tavanomaista myöhemmin kesän jälkeen. Samaa sanoi Metsäliiton metsäryhmän johtaja Markku Melkko. Melkko piti hidasta liikkeelle lähtöä täysin ymmärrettävänä: kun ei ollut yhteistä hintanäkemystä, myyjät katsoivat tilanteen kehittymistä.

Kaupankäyntiä ovat osaltaan piristäneet poikkeuksellisen hyvät korjuuolot: kesä oli kuiva ja aurinkoinen eivätkä sateet ole suuremmin haitanneet myöskään alkusyksyn korjuita. Myös metsäyhtiö Stora Enson metsäpäällikkö Voitto Pölkki kertoi puukaupan piristyneen, vaikka kauppaa ei ole käyty aivan samaan tahtiin kuin kahtena edellisenä vuonna. Viime vuosi oli kuitenkin ennätyksellisen vilkas vuosi.

-Jos kauppa jatkuu nykyisellään, meillä on ihan hyvät edellytykset tasapainoiseen puuhuoltoon, Pölkki tiivisti. Vainion mukaan ainakin UPM-Kymmenen elokuun hakkuut olivat tavanomaista suurempia myös siksi, että parina aiempana vuonna yhtiö ei ole hakannut aivan suunnitelmiensa mukaan.

Kuitupuu halvempaa kuin vuosi sitten

Ostajien edustajien mukaan toteutuneissa kaupoissa kuitupuun hinta on ollut hieman tai jonkin viime vuoden loppua alhaisempi puulajista ja alueesta riippuen. Sen sijaan tukkipuun hinta on ollut suunnilleen samoissa hinnoissa kuin vuosi sitten, ja kuusitukista on maksettu tätä enemmänkin. Pölkin näkemyksen mukaan talvileimikoihin siirtyminen voi merkitä hienoista hintojen laskua, mutta muuten hän ei näe suuria muutoksia nykyiseen hintatasoon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.