Yhtiö lupaa korvata nikkelipäästön aiheuttamat vahingot

Varsinais-Suomen ELY-keskus aikoo tehdä poliisille tutkintapyynnön Kokemäenjoen nikkelipäästöstä. Joesta löytyi viikonloppuna runsaasti kuolleita simpukoita. Norilsk Nickel Harjavalta lupaa korvata kaikki aiheuttamansa vahingot.

- Käytännössähän se tarkoittaa, että me vastaamme seurauksista. Tämä on meidän aiheuttamamme valitettava onnettomuus. Joudumme vastaamaan mahdollisista korvauksista. Ihmisten terveyteen kohdistuvaa haittaa tästä ei onneksi ole ollut. Mahdolliset vahingot liittyvät näihin ympäristö- ja eliöstövahinkoihin. Arvioimme viranomaisten kanssa, miten saamme palautettua kaiken ennalleen, lupaa Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi.

Yhtiö aikoo myös muuttaa prosessejaan niin, ettei vastaava päästö koskaan toistu. Päästön aiheutti tekninen vika lämmönvaihtimessa.

- Meidän pitää tarkentaa entisestään meidän toimintatapoja. Sen lisäksi meidän täytyy tehdä teknisiä muutoksia meidän jäähdytysvesijärjestelmään siten, että varmistetaan, ettei jokivesi missään olosuhteissa pääse kontaktiin nikkeliliuoksen kanssa, kuvaa Hautojärvi.

Toimitusjohtaja pyytää anteeksi jokivarren asukkailta.

- Tällaista ei olisi koskaan pitänyt sattua. Me olemme syvästi pahoillamme ja pyydämme anteeksi jokivarren asukkailta koko tätä tapahtumaa. Olemme syvästi pahoillamme ja teemme kaikkemme, jotta tilanne saadaan selvitettyä. 

Päästö laimeni, tutkimukset jatkuvat

Kuolleista simpukoista on otettu näytteet. Ne on lähetetty tutkittavaksi Tampereelle. Olisi yllättävää, jos kuolinsyy olisi joku muu kuin nikkeli.

-  Näytteet on jo Tampereella ja on luvattu, että saadaan ensimmäisiä tuloksia tiistai-iltapäivänä tai keskiviikkoaamuna, kertoo Porin kaupungin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

Kokemäenjoen nikkelipitoisuudet ovat jo laskeneet.

- Joessa pystyy uimaan ja sitä pystyy käyttämään kasteluun. Nikkelipitoisuudet ovat pudonneet tässä keskustassa jo hyvin lähelle havaintorajoja eli taustapitosisuusrajoja. Nikkeliä menee edelleen liukoisessa muodossa merialueelle ja sinne se sitten laimenee, arvioi Lankiniemi.

Mittausten mukaan päästö on tällä hetkellä Reposaaren sillan kohdalla matkalla kohti merta.

Vaikka lokit ja meriharakat syövät simpukoita, Lankiniemi ei usko, että seurauksena olisi lintujen joukkokuolemia.

- Ainoastaan, jos ne ahnehtivat simpukoita niin paljon, että tulee ähkyä. Nikkeli ei onneksi kerry lintujen eliöstöön. Jos ne eivät saa akuuttia myrkytystä, nikkeli poistuu vähitellen niiden elimistöstä.

Kalakuolemiakaan ei ole havaittu. Nikkelin vaikutuksia kaloihin aiotaan kuitenkin selvittää tutkimuksilla.

Norilsk Nickelin Harjavallan tehtaillta pääsi viikko sitten viikonloppuna 66 tonnia nikkeliä Kokemäenjokeen. Kyseessä on Suomen historian suurin nikkelipäästö. Nikkeliä pääsi veteen 30-kertainen määrä verrattuna Talvivaaran kahden vuoden takaiseen päästöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja