Mainos

Yhteysryhmä neuvotteli Kosovon kriisistä

Kuuden maan muodostama ns. yhteysryhmä aloitti illalla neuvottelut Lontoossa Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Yhdysvaltain, Venäjän, Britannian, Ranskan, Saksan ja Italian ulkoministerit kokoontuivat neuvonpitoon Heathrow'n lentokentällä Lontoon ulkopuolella.

Saksan ulkoministeriön edustaja sanoi, että ministeritapaamisessa pyritään ennen muuta taivuttelemaan Venäjää kannattamaan Jugoslavian vastaisia sotilastoimia.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton lisäsi paineita Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia kohtaan sanomalla, että sotilasliitto Naton on varauduttava iskemään serbikohteisiin ellei Jugoslavia lopeta sotatoimia Kosovossa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright kehotti tänään Natoa siirtymään seuraavaan vaiheeseen Jugoslavian vastaisten ilmaiskujen valmistelussa. Samalla hän lähetti erikoislähettiläs Richard Holbrooken takaisin Belgradiin antamaan presidentti Slobodan Milosevicille viimeisen varoituksen ankarista seurauksista ellei tämä noudata YK:n päätöksiä Kosovon kriisin ratkaisemiseksi.

Keskusteltuaan Holbrooken kanssa Brysselissä Albright sanoi, että Milosevic on tehnyt pelkästään "kosmeettisia eleitä" täyttääkseen kansainvälisen yhteisön vaatimukset joukkojen vetämisestä Kosovosta ja neuvottelujen aloittamisesta maakunnan tulevasta asemasta.

Albright varoitti, että Milosevicilla on enää "muutama päivä" aikaa muuttaa linjaansa ja estää näin Naton kaavailemat ilmaiskut. Albright neuvotteli Brysselissä myös Naton pääsihteerin Javier Solanan kanssa. Ulkoministeri arveli, että Nato päättää aivan lähipäivinä joukkojen asettamisesta valmiuteen ilmaiskuja varten.

Ivanov Belgradissa

Myös Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov yritti tänään ratkoa Kosovon ongelmaa. Ivanov neuvotteli Belgradissa Milosevicin kanssa, mutta neuvottelujen sisällöstä ei kerrottu julkisuuteen.

Jugoslavian läheinen liittolainen Venäjä vastustaa Naton suunnittelemia ilmaiskuja Jugoslaviaan ja on sanonut käyttävänsä veto-oikeuttaan, jos asia tulee päätettäväksi YK:n turvallisuusneuvostossa. Ulkoministeri Albright totesi kuitenkin tänään Naton pääsihteerin lailla, etteivät sotilastoimet vaadi turvallisuusneuvoston hyväksyntää.

Kosovon sissit pidättyvät sotatoimista

Kosovon vapautusarmeija UCK ilmoitti tänään, että se noudattaa pidättyvyyttä toimissaan huomisesta lähtien. UCK sanoi tiedotteessaan vastaavansa näin YK:n päätöslauselmaan, jossa kriisin molempia osapuolia kehotettiin lopettamaan sotatoimet.

Albaanisissit eivät puhuneet varsinaisesta tulitauosta, vaan pelkästään pidättyvyydestä mahdollisten Naton iskujen aikana huomisesta alkaen.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.