Mainos

Yhteysryhmä hyväksyi toimenpidepaketin Kosovoon

Kuuden maan muodostama ns. yhteysryhmä hyväksyi tänään toimenpidepaketin Kosovon väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Paketissa asetetaan aikaraja Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille lopettaa taistelut Kosovossa. Muussa tapauksessa länsimaat ryhtyvät toimiin, mm. sotilaalliseen operaatioon Kosovossa.

Yhteysryhmän maiden virkamiehet esittävät ehdotuksensa maiden ulkoministereille, kun he kokoontuvat ylihuomenna Lontooseen käsittelemään Kosovon kriisiä. Ryhmän mukaan Kosovon väkivaltaisuuksien lopettaminen on kiireellistä, mutta virkamiehet kieltäytyivät asettamasta tarkkaa määräaikaa niiden lopettamiseksi. Yhden virkamiehen mukaan aikaa ei kuitenkaan ole kovin paljon. Paketissa vaaditaan väkivaltaisuuksien lopettamista heti, pakolaisten vapaata paluuta ja neuvottelujen jatkamista Kosovon asemasta. Paketin tarkemmat yksityiskohdat annetaan julki perjantaina, mutta ranskalaisedustajat vihjasivat, että Venäjä liittyy toimiin läheisesti.

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi aiemmin tänään, että länsimaiden sotilaallinen väliintulo saattaa olla tarpeen Kosovossa, jos kriisiin ei saada ratkaisua diplomaattiteitse. Blairin mukaan Britannia pyrkii saamaan tukea muilta länsimailta yrityksissään taivuttaa Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic hillitsemään joukkojensa toimia Kosovossa.

Myöskään Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen ei tänään sulkenut pois mahdollisuutta lopettaa serbien hyökkäykset Kosovossa voimatoimin. Hän sanoi toivovansa, että sotilastoimia ei tarvittaisi, mutta niitä ei myöskään suljeta pois laskuista.

Nato-maiden edustajat pohtivat tilannetta huomenna Brysselissä. Cohenin mukaan tapaamisessa pyritään löytämään "yhteinen poliittinen kanta" selkkauksen lopettamiseksi.

Clinton määräsi pakotteita Serbiaa vastaan

Presidentti Bill Clinton määräsi tänään kaikki Yhdysvalloissa olevat Serbian varat jäädytettäviksi ja kielsi kaikki uudet sijoitukset Serbiaan Kosovon selkkauksen vuoksi, kertoi Valkoinen talo. Kansainvälinen yhteysryhmä päätti jo viime kuussa varojen jäädyttämisestä ja sijoitusten kieltämisestä Jugoslaviaan. Päätöstä ei kuitenkaan pantu toimeen, koska Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic aloitti neuvottelut Kosovon albaanijohtajan Ibrahim Rugovan kanssa. Clinton kertoi antaneensa asiasta määräyksen nyt, koska serbijoukot ovat jatkaneet hyökkäystään Kosovosta. Serbejä on syytetty Bosnian sodan kaltaisista etnisistä puhdistuksista Kosovossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.