Mainos

Yhtenäinen Saksa on vielä eriarvoinen

Saksassa vietetään tänään maan yhdistymisen seitsemättä vuosipäivää. Juhlatunnelmasta huolimatta arki näyttää kuitenkin harmaalta. Entinen kommunistinen itä ei ole päässyt taloudellisesti jaloilleen ja henkinen muuri itä- ja länsisaksalaisten välillä on edelleen korkea.

Seitsemän vuotta Berliinin muurin kaatumisen jälkeen Euroopan jättiläinen on pahasti halvaantunut. Yhdistymisen sankarilta liittokansleri Helmut Kohlilta on puhti loppunut, eikä hänen hallituksensa ei ole onnistunut viimeisen seitsemän vuoden aikana viemään läpi välttämättömiä uudistuksia. Syy ei ole yksin torpedointiin turvautuvan opposition.

Ulkopolitiikan kanssa askartelevan Kohlin sisäpoliittinen voima on yksinkertaisesti hiipunut. Jos sosiaalidemokraatit valitsevat kansaleriehdokkaakseen Ala-Saksin pääministerin Gerhard Schröderin on Kohl ensi syksynä armotta häviäjä kertovat mielipidetiedustelut.

Yhdistymisen kunniaksi jokaisen saksalaisen maksama idän jälleenrakentamiseen tarkoitettua solidaarisuuskymmenystä kevennettiin, mutta verohelpotuksen rahoitus on yhä ilmassa. Kohlin hallitus jyrää eteenpäin silmät ummessa ja toivoo, ettei törmäystä tule ennen ensi syksyn parlamenttivaaleja.

Saksalaiset suurkonsernit höyläävät rahaa viennillä, mutta ennätystyöttömyys ei helpota. Itäisessä Saksassa tiet ja teleyhteydet on rakennettu kuntoon, korkeiden työvoimakustannusten vuoksi käyttäjät kuitenkin puuttuvat. Taloudellisen epätasa-arvon vuoksi idän ja lännen välinen henkinenmuuri on monin paikoin ennallaan. Esimerkiksi uusia avioliittoja solmitaan itä- ja länsisaksalaisten välille edelleen häviävän vähän.
(MTV3/Tapio Nurminen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.