Yhteisvastuukeräys työllistää kehitysvammaisia

Noin 40 000 vapaaehtoista kerää rahaa kehitysvammaisten työllistämiseksi. Keräys on myös haastanut yli 4000 yritysjohtajaa palkkaamaan kehitysvammaisia.

Yhteisvastuun keräyslippaat ilmestyvät jälleen katukuvaan.

Yhteisvastuukeräyksen tuotto käytetään tänä vuonna kotimaassa kehitysvammaisten suomalaisten työllistymiseen. Ulkomailla avustetaan länsiafrikkalaisen Liberian jälleenrakentamista.

Haluan töihin -kampanja kestää vapunpäivään saakka ja siihen osallistuu noin 40 000 vapaaehtoista kerääjää.

Kehitysvammaisia tavallisille työpaikoille

Keräyksen järjestäjien mukaan arviolta 3000 kehitysvammaista suomalaista voisi ja haluaisi työllistyä heti, mutta vain 200-300 on saanut työpaikan avoimilta työmarkkinoilta. Kehitysvammaliiton mukaan työllistymisen esteenä ovat ympäristön asenteet sekä tiedon ja työhönvalmentajien puute.

Yhteisvastuukeräys on myös haastanut yli 4000 suomalaista yritysjohtajaa palkkaamaan kehitysvammaisia työntekijöitä. Myös kirkon ja seurakuntien piirissä pyritään lisäämään kehitysvammaisten työntekijöiden määrää.

Liberiaan apua jälleenrakentamiseen

Länsiafrikkalainen Liberia toipuu puolestaan 14 vuotta kestäneestä ja arviolta 150 000 - 200 000 ihmishenkeä vaatineesta sisällissodasta.

Sodan aikana suurin osa väestöstä joutui jättämään kotinsa ja kotiseutunsa ja osa pakeni maan rajojen ulkopuolelle. Jopa 60 prosenttia nuorista liberialaisista on jäänyt vaille koulutusta ja ammattitaitoa.

Liberialaisia tuetaan Yhteisvastuuvaroilla muun muassa kehittämään ruokatuotantoa ja maanviljelystä, järjestämän ammattikoulutusta sekä myöntämällä yhteisöille pienlainoja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Suomen suurin kansalaiskeräys

Yhteisvastuukeräys on Suomen suurin vuosittainen kansalaiskeräys. Sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen ja esimiehenä Porvoon piispa Gustav Björkstrand.

60 prosenttia yhteisvastuuvaroista käytetään Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 prosenttia menee kehitysvammaisten suomalaisten työllistämiseen ja loput 20 prosenttia kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat