Mainos

Yhteisvastuukeräys auttaa yksinäisiä vanhuksia

Vuosittain järjestettävän Yhteisvastuukeräyksen avustuskohteena ovat tänä vuonna yksinäiset vanhukset kotimaassa sekä Angolassa, Sambiassa ja Ugandassa. Keräyksen suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Presidentti Tarja Halonen on avannut avasi luterilaisen kirkon vuotuisen Yhteisvastuukeräyksen tänään, kynttilänpäivänä.

Keräyksen teemana on tällä kertaa Ihmisarvoinen vanhuus. Kotimaassa varoilla kehitetään kotikäyntityötä, jolla autetaan avun ulkopuolelle jääviä vanhuksia. Yhteisvastuu tukee myös päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä vanhuksia sekä ikääntyviä maahanmuuttajia.

- Olkaamme iloisia siitä, että ihmiset elävät pidempään. Se on merkki yhteiskuntamme kehittymisestä, muistutti Halonen avajaispuheessaan.

- Ikääntymistä ei tule nähdä ongelmana. Jokainen meistä vanhenee ja vähitellen tarvitsee myös toisten apua, Halonen sanoi.

Presidentti korosti myös, että laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen on suuri haaste suomalaisille myös tulevaisuudessa. Halosen mukaan tämä edellyttää niin virallisen kuin epävirallisen hoidon ja hoivan kehittämistä ja vahvistamista.

Ulkomailla autetaan Angolan, Sambian ja Ugandan vanhuksia

Yhteisvastuukeräyksestä kertyvillä varoilla autetaan yksinäisiä ja turvattomissa oloissa eläviä vanhuksia myös Angolassa, Sambiassa ja Ugandassa.

Angolassa tuetaan vanhuksia, jotka ovat palanneet kotimaahansa liki kolme vuosikymmentä jatkuneen sisällissodan jälkeen.

- Sota on tuhonnut perheitä ja sukuja, joiden varassa erityisesti kyläyhteisössä vanhusten hyvinvointi on ollut. Moni vanhus on jäänyt yksin vaille yhteisön turvaa, Halonen korosti puheessaan.

Keräystuotolla autetaan myös Sambiassa pakolaisina asuvia angolalaisia vanhuksia. Ugandassa avun kohteena ovat aidsorvoista huolehtivat isoäidit ja isoisät.

- Siitä on vain verrattain lyhyt aika, kun Suomessakin vanhukset joutuivat elämään oman onnensa ja toisten armeliaisuuden varassa. Ihmisen arvosta kaikissa olosuhteissa tulee jatkuvasti muistuttaa, Halonen sanoi.

Tuotosta viidennes kotimaiseen vanhushankkeeseen

Vanhus ja auttaja

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia käytetään kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun Kirkon ulkomaanavun kautta. Kotimaiseen vanhushankkeeseen käytetään puolestaan 20 prosenttia. Loput 20 prosenttia ohjataan hiippakuntien ja seurakuntien avustustyöhön.

Yhteisvastuukeräys on järjestetty vuodesta 1950 ja vuosittain siihen osallistuu kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia kerääjiä ja talkoolaisia kaikissa Suomen seurakunnissa.

Viime vuonna Yhteisvastuukeräys tuotti noin 4,7 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.