Mainos

Yhteispohjoismainen kuljetuskopteripäätös syyskuussa

Yhteispohjoismainen kuljetushelikoptereiden valintapäätös on tarkoitus julkistaa syyskuussa ministeritasolla. Yhteisessä hankinnassa ovat mukana edelleen Suomi, Norja ja Ruotsi. Tanska päätti sen sijaan kesän kynnyksellä pitäytyä helikopterivalinnassa kansallisessa päätöksessä.

Tanskalaiset haluavat koptereita lähinnä meripelastustöihin. Ensisijainen käyttötarkoitus kolmessa muussa pohjoismaassa on joukkojen taktinen kuljetus, sukellusvenetorjunta ja fregattikäyttö.

Jotta Tanska olisi pysynyt yhteispohjoismaisessa hankinnassa mukana loppuun saakka, olisi muiden hyväksymää kopterityyppiä pitänyt korottaa tanskalaiseen käyttöön. Teknisesti tämä olisi ollut mahdollista, mutta maksajaa hankkeelle ei löytynyt.

Jos Tanska kaikesta huolimatta päätyy samaan konetyyppiin kuin yhteishankinnassa olevat muut pohjoismaat, tehdään hankintapäätös syksyn mittaan neljän maan yhteisenä.

Vaikka yhteispohjoismaisessa helikopterihankinnassa on tiettävästi jo kallistuttu "yleiseurooppalaisen" NH90-kuljetuskopterin valintaan, on hankinnan projektiryhmä käynyt keskusteluja vielä kahden muun helikopterivalmistajan kanssa. Muun muassa Saksan, Hollannin, Italian ja Ranskan hallitukset ovat jo valinneet NH90:n tämän vuosituhannen kopterikseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.