Mainos

Yhteisöverotuottojen perimisestä kunnilta kiistaa

Valtiovarainministeriön esitys kunnille tulevien yhteisöverojen leikkaamiseksi ensi vuonna on kohdannut vastustusta. Valtiovarainministeriö keskusteli tänään ensi vuoden budjettiesityksestään mm. sisäministeriön kanssa.

Yhteisöverot tuottavat ensi vuonna poikkeuksellisen paljon, sillä yrityksillä on useita miljardeja markkoja siirtymävarauksia, jotka on purettava tämän vuoden aikana. Yritykset eivät pysty investoimaan läheskään kaikkia varauksiaan, vaan osa niistä purkautuu verotettavaksi tuloksi.

Siirtymävarauksia on arvioiden mukaan purkamatta 10-20 miljardia markkaa. Yhteisöverojen tuottoa niiden purkautuminen kasvattaa useita miljardeja markkoja.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi tiistaina ministeriönsä budjettiesityksen valmistuttua, että kunnat vedetään mukaan maksamaan valtion velkaa leikkaamalla niille tulevaa yhteisöverojen tuottoa. Valtiovarainministeriö perisi tuottoja valtiolle ottamalla huomioon vain puolet indeksistä, jolla valtionosuuksia on tarkoitus korottaa.

Yhteisöverojen tuotto on kasvanut verouudistuksen ansiosta viime vuosina. Viime vuonna yhteisöverot tuottivat 16,2 miljardia markkaa, mistä kunnat saivat 45 prosentin osuutensa mukaisesti yli 7 miljardia markkaa.

Tälle vuodelle kunnat ovat arvioineet osuudekseen 9,3 miljardia markkaa. Kasvanut tulo on luonut kuntakenttään myös ongelmia, sillä yhteisöverojen tuottojen jako eri kuntien kesken on tehty jo muutama vuosi sitten, eikä vastaa aina verojen kertymistä kunnan alueelta.

Kuntaliiton J-P Alanen: Sopimuksen vastaista

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jussi-Pekka Alanen piti valtiovarainministeriön esitystä hallituksen kanssa sovittujen periaatteiden vastaisena.
-Keväällä asetettiin yhteisöverotyöryhmä pohtimaan yhteisöveron kuntakohtaisia jakoperusteita ja hallintoministeri Jouni Backmanin neuvotteluryhmä käymään läpi kunta-valtiosuhteen periaatteita laajemmin. Näissä yhteyksissä ei ole millään tavalla käsitelty tätä nyt esillä olevaa asiaa, Alanen sanoi.

Alasen mielestä yhteisöverotuottojen periminen valtiolle käyttäen hyväksi indeksikorotusta on sekä periaatteellisesti että sisällöllisesti erittäin kyseenalainen.

Poliisirahoja ehkä lisäbudjettiin

Sisäministeriön ja valtiovarainministeriön välillä on vielä kiistaa mm. poliisin määrärahoista. 100 miljoonan markan erimielisyys on kutistunut jo noin puoleen, mutta sisäministeriössä pidetään edelleen esillä uhkaa poliisien lomauttamiseksi, ellei rahaa saada lisää.

Yhtenä keinona poliisin määrärahatarpeen tyydyttämiseksi pidetään varojen osoittamista poliisille lisäbudjetissa. Avoinna on myös maahanmuutto- ja pakolaispoliittisen ohjelman toteuttaminen. Sen kustannukset selvitetään vajaan kolmen viikon päästä käytäviin koko hallituksen budjettineuvotteluihin mennessä erillisessä ministerityöryhmässä.

Maa- ja metsätalousministeriö jatkaa neuvottelujaan valtiovarainministeriön kanssa vielä tiistaina. Erimielisyyksiä on löydetty mm. ensi vuoden metsärahoista, sillä maa- ja metsätalousministeriö haluaisi työllisyysperustein lisää rahaa metsänhoitoon, niin kuin hallituksen oma työllisyystyöryhmä on esittänyt.

Valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden budjettineuvottelut jatkuvat tiistaina, jolloin vuorossa ovat ulkoministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö sekä ympäristöministeriö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.