Mainos

Yhteisöverojen tuotto vähenee

Kuntien yhteisöverojen tuotto kääntyy tänä vuonna tuntuvaan laskuun.

Kuntien rahakirstuihin virtaavien yhteisöverojen tuotto pienenee lähivuosina.


Kuntaliiton ennusteen mukaan yhteisöveron tilitykset laskevat tänä vuonna viime vuodesta 11,5 prosenttia. Kun viime vuonna yhteisöverot tuottivat kunnille kaikkiaan 16,2 miljardia markkaa, tänä vuonna tuotto jää 14,4 miljardiin. Laskun arvioidaan jatkuvan vielä jyrkempänä vuosina 2002 ja 2003.

Tilastotutkija Heikki Pukki Kuntaliitosta katsoo, että laskusuuntauksessa suurimpia menettäjiä ovat ne kunnat, jotka ovat eniten hyötyneet nousuvaiheesta. Niiden jako-osuus yhteisöveron tuotosta on suuri. Esimerkiksi Nokia on tuonut helppoa rahaa niille kunnille, joissa yhtymällä on paljon työntekijöitä. Yhteisöveron jakoon kunnille vaikuttavat yritysten voitto ja työntekijöiden luku paikkakunnalla. Toisaalta metsänmyyntitulot nostavat eräiden pienten kuntien yhteisöveropottia. Metsätulojen osuus yhteisöveron kertymästä on Kuntaliiton mukaan noin viisi prosenttia. Jakoperusteena käytetään kantohintatuloja kunnan alueella.

Suhteessa eniten yhteisöveroja sai viime vuonna Uusikaupunki, jossa yhteisötuotto asukasta oli yli 11 500 markkaa. Vähiten yhteisöveroa sen sijaan sai Oulun läänin Kiiminki; vain 198 markkaa asukasta kohti.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.