Mainos

Yhteisöllinen kerrostalo on vielä harvinainen asumismuoto

Yhteisölliset kerrostalot yleistyvät Suomessa. Ammattirakennuttajien ja kiinteistönpitäjien sijaan yhteisöllisiä hankkeiden vetäjinä ja rakennuttajina ovat omatoimiset asukasryhmät.

Asukkaat omistavat niissä omat asuntonsa, mutta osa talon toiminnoista on siirretty yhteisölle ja sen hallitsemiin yhteistiloihin. Helsingin Jätkäsaareen nousee ensimmäinen suomalainen asunto-oy -muotoinen yhteisöllinen kerrostalo.

Systeemi toimii niin, että jokaisella on täysin oma yksityisyytensä ja oma taloutensa, mutta talossa on mahdollisuudet ja edellytykset myös yhteiselle arkiselle toiminnalle.

61:een Hitas-asuntoon muuttaa eri ikäisiä, perheitä, sukulaisia ja ystäviä. Yhteistiloina toimivat muun muassa saunaosasto, ruokailu- ja elokuvien katselutilat sekä monitoimisali. Itse suunniteltu talo rakennutetaan omin voimin.

– Täällä on suuri joukko tavattoman ihania ihmisiä. Täällä oppii ja kuulee ja kaikenlaista tapahtuu. Ja melkein kaikki ihmiset ovat kertoneet, että tämä on turvallinen, hehkuttaa senioreiden yhteisöllisessä kerrostalossa asuva Auli Kanninen.

Yhteisöasumista tutkineen asiantuntijan mukaan sitä kannattaisi kokeilla Suomessakin enemmän.

(MTV3)

Katso Tarja Hakulisen juttu (Seitsemän uutiset 27.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.