Mainos

Yhteisökouluttaja: Aikuiset etääntyvät lapsista

Koko kylän kasvatusvastuuta korostavan Yhdessä elämään -kampanjan äiti Anne Eskelinen sanoo, että mahdollisesta lapsikielteisyyden yleistymisestä ei ole mitään tutkimustietoa.

– Törmään usein siihen, että aikuiset eivät ajattele olevansa kasvattajia. Sitä me aikuiset olemme, olipa meillä omia lapsia tai ei, Eskelinen sanoo.

– Tämä on johtanut siihen, että oikeaa ja väärää opetetaan lapsille vain kieltojen ja rangaistusten kautta. Aikuisten on kuitenkin tehtävä lapsille ensin hyvää. Lapset tarvitsevat aikuisen positiivista kohtaamista.

Eskelisen mielestä arjen aikuisuus on jätetty ammattilaisille.

– Luulen, että tämän takia lasten ja aikuisten maailmat ovat nykyisin yhä kauempana toisistaan. Ajattelen, että tämä on syynä siihen, että sen takia lasten toiminnan kielteiset puolet korostuvat aikuisilla enemmän kuin kohtaaminen ja yhdessä tekeminen.

– On paljon vanhempia ja muita aikuisia, jotka ottavat lapsista vastuuta kiitettävällä tavalla. Mutta on myös suuri ryhmä sellaisia aikuisia, joilla ei ole mitään käsitystä, mitä lapselta ja nuorelta voi vaatia. Odotukset voivat olla ihan kohtuuttomia.

Yhdessä elämään -kampanja järjestää esikoululaisten juhlia, jossa esimerkiksi kunnanjohtaja saattaa kätellä lapset ja luovuttaa heille käytöspassit. Mukana on usein alueen yrittäjiä, vanhempia ja muita aikuisia.

– Juhlien jälkeen monet ovat kiitelleet, että heille on tarjottu mahdollisuus lasten kohtaamiseen. Moni ei ole välttämättä vuosikymmeniin kokenut tällaista kohtaamista. Ehkä tämä vieraantuminen on laajempi ilmiö, Anne Eskelinen pohtii.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.