Mainos

Yhteiskuntasopimuksella haetaan ratkaisua Suomen kilpailukykyongelmiin

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on tavannut tänään työmarkkinajohtajia pitkin päivää ja aloittanut neuvottelut niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta.

Työmarkkinajohtajat ovat tavanneet Sipilää hänen huoneessaan Pikkuparlamentissa tunnin istunnoissa. Paikalla ovat käyneet ainakin Lauri Lyly SAK:sta, Antti Palola STTK:sta, Sture Fjäder Akavasta, Markku Jalonen Kuntatyönantajista ja Jyri Häkämies EK:sta. Myös Juha Marttila MTK:sta ja Jussi Järventaus Suomen yrittäjistä käyvät tänään Sipilän pakeilla.

Työmarkkinajohtajien mukaan yhteiskuntasopimuksella haetaan ratkaisua muun muassa Suomen kilpailukykyongelmiin.

–Asiat, joista keskustelimme, liittyivät työllisyyden parantamiseen, keinoihin, millä Suomeen syntyisi uusia työpaikkoja. Tähän liittyen hän antoi kysymyksiä vastattavaksi ja sille määräajan, sanoo Häkämies.

–Nyt on paljon puhuttu työelämässä väitettyjen jäykkyyksien purkamisesta ja joustojen lisäämisestä höystettynä palkkamaltilla, niin kyllä me tuodaan omassa korissamme esiin työsuhdeturvaan liittyvät asiat ja yleensä palkansaajan turvaan liittyviä asioita, sanoo Palola.

–Se on enemmän prosessi, jossa käydään yhdessä läpi asioita ja jos syntyy yhteisymmärrys, niin mahdollisesti ne asiat menevät hallitusohjelmaan. Asialistalla ovat ainakin työn tuottavuus ja työelämän muutokset, kertoo Fjäder.

"Palkat pois yhteiskuntasopimuksesta"

Työmarkkinajohtajien mukaan palkat eivät kuulu yhteiskuntasopimuksen piiriin.

–Työrauha ja palkankorotukset kuuluvat työ- ja kasvusopimuksen piiriin ja siitä sovitaan kesäkuun puoleen väliin mennessä, Fjäder sanoo.

–Me peräänkuulutamme tietenkin äärimaltillisia palkkaratkaisuja ja olisi toivottavaa ja välttämätöntä, että niitä tuleva hallitus tukisi työnverotuksen keventämisellä, Häkämies sanoo.

Yhteiskuntasopimuksesta neuvotellaan samaan aikaan, kun Sipilä käy myös neuvotteluja hallituspohjasta. MTK:n Marttila pitää ratkaisua hyvänä.

–Kyllä minä näen tämän järkevänä, koska tähän savottaan, mikä Suomella on edessä, tarvitaan laajaa sitoutumista, Marttila sanoo.

Sipilä julkaisee työmarkkinajohtajille esittämänsä kysymykset päivän päätteeksi ja kertoo yksityiskohdista medialle alkuillasta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.