Mainos

Yhteiselämän oppikirja vihkipareille

"Onpa ulkona ihana ilma", aviomies ihastelee! "Sinä se vaan ehdit ilmoja ihastella, minä taas näen vain pyykkivuoret", vaimo vastaa. Teksti tuntuu tutulta kenties useallekin avioparille.

Lainaus on uunituoreesta vihkiparin käsikirjasta, joka julkistettiin Oulussa tiistaina. Siinä neuvotaan asioita, joita jokaisen nuorenparin tulee tietää eli, että esimerkiksi rakkauskin voi satuttaa.
Teos on menossa olevan valtakunnallisen naisin kohdistuvan väkivallan ehkäisyprojektin konkreettinen tuote Oulun läänistä. Vihkioppaan ovat tuottaneet hankkeen kylkiäisenä Oulun lääninhallitus, Oulun yliopistosairaalan psykiatrian klinikka sekä Oulun tuomiokapituli. Oppaan ovat luoneet taiteilija Jaana Suorsa sekä psykiatrit Pekka Laine ja Heljä Mäki-Kokkila.

Oppaan toivotaan inspiroivan myös pappeja

Oppaassa käsitellään parisuhteessa tapahtuvia asioita. Kirja on tarkoitus jakaa ensi kertaa vihittäville pareille Oulussa ja myöhemmin myös Kiimingissä, Kuhmossa sekä Ylivieskassa. Tekijät toivovat, että opas inspiroi myös vihkivää pappia käsittelemään ihmissuhdeasioita pelkän vihkikaavan lisäksi.

Opas poikkeaa tavanomaisesta, eikä se pyri sanomaan mitään elämän viisautta tyhjentävästi, tekijät korostavat. Se ottaa ensisijaisesti huomioon sen vaiheen, jolloin vihille mennään. Harva morsian esimerkiksi tietää, että hääyö saattaa olla ensimmäinen mahdollisuus joutua mustasukkaisen puolison väkivallan kohteeksi.

-Koska nuoren parin onni ja väkivalta eivät ensimmäiseksi tule yhdessä mieleen, olemme lähestyneet asiaa sarjakuvan muodossa, tekijät kertovat. He toivovat tyylin herättävän monenlaisia ajatuksia lukijassa.
Väkivallan ehkäisyprojekti toteutetaan vuosina 1998-2002. Mukana ovat mm. Stakes, SPR ja Mannerheimin lastensuojeluliitto. Oulun läänissä hanke on nimetty perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyprojektiksi. Tavoitteena on tuottaa jokaiseen läänin kaupunkiin ja kuntaan oma toimiva perheväkivallan ehkäisymalli. Siihen kuuluu varhainen väkivallan havaitseminen, nopea avun tarjoaminen sekä auttajien koulutus ja työnohjaus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.