Mainos

Yhteenotot jatkuvat Makedoniassa

Tetovon keskustaan ammuksia - albaanisissit uhkasivat aloittaa sodan.

Lounais-Makedoniassa sijaitsevan Tetovon kaupungin laitamilla käytiin tänään erittäin kiivaita taisteluita. Kaupungin keskustaan iskeytyi neljä ammusta lähelle albaanien demokraattipuolueen toimistoa. Makedonian poliisin erikoisjoukot puolestaan iskivät kranaatein albaanisissien asemiin ja sissit vastasivat tulitukseen konekiväärein, kertoi paikalla ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Paikallisen toimittajan mukaan sissien ampuma kranaatti tuhosi voimalinjan, jolloin kuusi kylää jäi ilman sähköä. Sisäministeriön mukaan sissit ovat osuneet myös kaupungin kirkkoon. Noin 2000 ihmisen kerrottiin paenneen tänään Tetovosta kolme päivää jatkuneiden taisteluiden jälkeen.

-Pakenijat ovat sekä makedonialaisia että albaaneja, sanoi sisäministeriön tiedottaja Stevo Pendarovski perjantaina. Pendarovskin mukaan suuri määrä albaaneja, lähinnä naisia ja lapsia, on tullut Bulgarian itärajalle.

-He aikovat Turkkiin, sanoi Pendarovski. Albaanisissit olivat perjantaina hallituksen joukkojen iskujen jälkeen yhä asemissaan vuorilla. Poliisi näytti menettäneen hallintansa alueella. Vuorilta kuultiin myös tulitusta ja sieltä nousi savupilviä.

-Poliisi ei uskalla tulla tänne. Vähän ylempänä vuorilla, noin kahdeksan kilometrin päässä on armeijamme. Se on albaanien vapaa vyöhyke, sanoi eräs tetovolainen.

Tetovo vain varoitus

Albaanien kansallinen vapautusarmeija UCK varoitti, että Tetovossa keskiviikkona käyty taistelu oli vain varoitus. Makedonian hallituksen mukaan noin 200 UCK:n sissiä taisteli tuolloin hallituksen joukkoja vastaan. Taisteluissa yksi siviili sai surmansa ja 15 poliisia haavoittui.

-Voimme polttaa koko paikan. Makedonian hallitus on kovapäinen. Jatkamme taistelua kunnes Skopje ymmärtää sissien vaatimukset, sanoi UCK:n komentaja puhelimitse uutistoimisto AFP:lle. Komentaja sanoi, että mikäli hallitus iskee johonkin, sissit iskevät Kumanovon kaupunkiin maan koillisosassa. Myös maltillinen Kosovon albaanijohtaja Ibrahim Rugova varoitti taistelujen mahdollisesta laajenemisesta osapuolten välillä.

-Pelkään, että kyseessä on hyvin vaikea konflikti. Kehotan Makedonian hallitusta kuuntelemaan albaaneja. Jos he eivät kuuntele, tiedossa on kovia taisteluita, sanoi Rugova Berliinissä. Rugovan mukaan albaaneja ei voi syyttää konfliktista. Konfliktin syy on hänen mukaansa se, että Makedonia on epäonnistunut pyrkimyksissään integroida albaanit yhteiskuntaan.

Sissit haluavat Makedoniasta makedonialaisslaavien ja albaanien federaation. Sissien mukaan albaaneja on kolmannes Makedonian kaksimiljoonaisesta kansasta, kun taas hallituksen mukaan albaaneja on puoli miljoonaa. Makedonilaiset ovat ortodokseja.

Nato ei salli epävakautta

Naton pääsihteeri George Robertson sanoi, ettei sotilasliitto aio sallia "pienen ääriryhmän" aiheuttaa epävakautta Makedoniassa. Robertson kuitenkin muistutti, ettei Natolla ole sotilaallista valtuutusta mennä Makedoniaan eikä Makedonia hänen mukaansa edes haluaisi sitä.

-Emme aio sallia, että Kosovoa käytetään hyökkäyksiin ja kumoukselliseen toimintaan, sanoi Robertson Ateenassa tänään. Robertson sanoi Naton lisänneen ylimääräisiä joukkoja Kosovoon. Hän sanoi myös, että Nato harkitsee ylimääräisen lähettilään lähettämistä Makedoniaan. Nato myös pyrkii estämään albaanien tavaratoimitukset rajan yli Makedoniaan.

Makedonian parlamentin oli tänään määrä kokoontua suljettuun istuntoon, jossa keskusteltaisiin "terroristimuodostelmista", joita saapuu maahan YK:n hallinnoimasta Kosovosta.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.