Yhteenotot Israelissa jatkuvat

Tilanne Israelissa on erittäin räjähdysherkkä. Rajut yhteenotot palestiinalaisten ja israelilaisten välillä ovat jatkuneet viidettä päivää. Niissä on kuollut jo nelisenkymmentä ihmistä.

Tilanteen rauhoittumisesta ei ole merkkiäkään ja Israelin pääministeri Ehud Barak on uhannut tarvittaessa turvautua jopa voimatoimiin mellakoinnin lopettamiseksi. Barak syytti palestiinalaisia viranomaisia useita päiviä jatkuneista yhteenotoista Gazan kaistalla ja Jordanjoen länsirannalla. Barak vaati myös jälleen palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia lopettamaan väkivaltaisuudet. Arafat puolestaan vaati israelilaisia sotilaita vetäytymään palestiinalaiskaupungeista ja pakolaisleireistä. Arafat ja Barak pyrkivät diplomatian keinoin estämään rauhanneuvottelujen kariutumisen samalla kun väkivaltaisuudet kiihtyivät alueella.

Tänään yksi juutalainen ja yksi palestiinalainen ammuttiin ja lisäksi kahden eilen haavoittuneen israelilaisen arabin ilmoitettiin kuolleen. Barak kertoi puhuneensa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puhelimitse presidentti Arafatin kanssa. Barakin mukaan on mahdotonta sanoa, ovatko väkivaltaisuudet nyt päättymässä. Israel aikoo Barakin mukaan käyttää kaikkia keinoja verenvuodatuksen pysäyttämiseksi. Palestiinalaiset viranomaiset eivät ole hillinneet palestiinalaispoliiseja, jotka ammuskelevat israelilaisia sotilaita, Barak huomautti. -Odotamme heidän tuntevan vastuunsa ja lopettavan mellakoinnin ja ammuskelun heti, Barak sanoi kommentissaan Israelin radiolle. Joillakin alueilla Länsirannalla, Gazassa ja Jerusalemissa asukkaat eivät päässeet töihin ja kouluihin ilman armeijan suojausta. Sekä Israelin että palestiinalaisten edustajat kertoivat eilen, että yhteenottojen lopettamisesta on sovittu.

Yhteenotot alkoivat torstaina, kun israelilainen oikeistopoliitikko Ariel Sharon vieraili Itä-Jerusalemissa temppelialueella, jolla on sekä juutalaisten että muslimien pyhiä paikkoja. Palestiinalaisten mukaan Sharonin vierailu oli provokaatio, joka sysäsi liikkeelle mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet. Myös Barak antoi tänään ymmärtää, että Sharonin vierailu oli ollut osaltaan vaikuttamassa väkivaltaisuksiin. Israelin hallitus keskusteli väkivaltaisuuksista viikoittaisessa kokouksessaan tänään. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottajan P. J. Crowleyn mukaan Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusviranomaiset tapaavat alueella heti kun olosuhteet sallivat.

Jordania lupasi apua

Jordanian kuningas Abdullah II lupasi sairaalahoitoa väkivaltaisuuksissa loukkaantuneille palestiinalaisille. Hän lupasi myös aloittaa varainkeruukampanjan haavoittuneiden hyväksi. Jordanialaislähteen mukaan haavoittuneiden kuljettaminen jordanialaissairaaloihin oli määrä aloittaa tänään.

Libanonissa asuvat palestiinalaispakolaiset aloittivat verenluovutuskampanjan, jonka tarkoituksena on saada kokoon 3000 yksikköä verta haavoittuneille palestiinalaisille. Noin 500 pakolaista vetosi Libanonin Punaiseen Ristiin, jotta se toimittaisi veren palestiinalaisalueille. Ranskan presidentti Jacques Chirac, paavi Johannes Paavali II, Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sekä YK:n pääsihteeri Kofi Annan ovat tuominneet väkivaltaisuudet ja vedonneet osapuoliin, jotta yhteenotot lopetettaisiin. Väkivaltaisuudet ovat olleet rajuimmat neljään vuoteen.

Rauhanneuvotteluja ei jatketa

Israelin puolustusministeri Efraim Sneh sanoi tänään, ettei Israel neuvottele rauhasta palestiinalaisten kanssa ennen kuin väkivaltaisuudet Länsi-Rannalla ja Gazassa loppuvat. Sneh lisäsi, että hän toivoo osapuolten pääsevän rauhansopimukseen, joka lopettaisi 52 vuotta jatkuneen konfliktin. Hän korosti, että Israel odottaa palestiinalaisten osoittavan enemmän sitoutumista rauhanprosessiin. Snehin mielestä palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat teki liian vähän ja liian myöhään. -Tragedia on se, että rauha on saavutettavissa, hän sanoi televisioyhtiö CNN:n lähetyksessä.

Palestiinalaiset puolestaan syyttivät israelilaisia lukkiutuneesta tilanteesta ja kiistävät Israelin syytökset. Heidän mielestään israelilaiset ovat käyttäneet liiallista voimaa väkivaltaisuuksissa. Palestiinalaiset kiistävät Snehin syytökset väkivaltaisuuksien suunnitelmallisuudesta. Ääri-islamilainen ryhmä Hamas ilmoitti, että uusi Israelin vastainen väkivaltainen nousu on ainoa tie saavuttaa oikeudet palestiinalaisille. Hamas kehotti palestiinalaisjohtoa lopettamaan neuvottelut Israelin kanssa. Pääministeri Ehud Barak sanoi Israelin olevan valmis neuvottelemaan rauhasta palestiinalaisten kanssa. Israel ei kuitenkaan muuta kantaansa tässä asiassa palestiinalaisalueiden väkivaltaisuuksien vuoksi, ja ainoa tapa vaikuttaa Israeliin on neuvottelutie, hän korosti. -Olemme päättäneet etsiä rauhankumppanin, mutta me myös puolustamme itseämme, sanoi Barak. Rauhanneuvottelut jumiutuivat heinäkuussa Camp Davidissä Yhdysvalloissa. Suurin kiistan aihe on Jerusalemin asema.

Arabimaat pikakokoukseen

Egypti ja Syyria kehottivat arabimaita unohtamaan erimielisyytensä ja järjestämään arabimaiden huippukokouksen niin pian kuin mahdollista viime päivien väkivaltaisuuksien vuoksi. Viimeksi arabihuippukokous pidettiin Kairossa vuonna 1996. Kokoukseen ei kutsuttu tuolloin Irakia, mutta seuraavaan kokoukseen se voitaisin Egyptin mukaan kutsua. -Arabimaat pysyvät yhdistymättöminä, jos ne eivät voi ratkaista esiin nousevia kysymyksiä. Muutoin emme saavuta yhtäkään ratkaisua yhteenkään arabikysymykseen, sanoi Egyptin presidentti Hosni Mubarak tiedotustilaisuudessa, joka oli yhteinen Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa. Assad sanoi, että Syyria on valmis jatkamaan neuvotteluja Israelin kanssa, mutta Israelin on otettava ensimmäinen askel. Kahdenkeskiset neuvottelut keskeytyivät tammikuussa, kun Syyria vaati Israelia palauttamaan Golanin kukkulat, jotka Israel otti haltuunsa vuonna 1967.

Huippukokousta kannatetaan

Jordanian ja palestiinalaisten johtajat ilmaisivat kannattavansa ajatusta kiireellisesti järjestettävästä arabikokouksesta. Kuningas Abdullah II ja Arafat vetosivat myös riippumattoman israelilaisista, amerikkalaista ja palestiinalaista koostuvan viime päivien väkivaltaisuuksia tutkivan komission perustamiseksi. Myös Libanon kannattaa ajatusta kokouksesta. Iranin presidentin Mohammad Khatamin mukaan ainoa tie rauhaan Lähi-Idässä on lopettaa Israelin valtio. Iran ei ole tunnustanut Israelin valtiota, ja se vastustaa Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluja.
(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat