Mainos

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs eroaa

Yhdysvaltojen senaatissa monet vaikutusvaltaiset senaattorit ovat suhtautuneet vastahankaisesti Boltoniin.

Yhdysvaltojen kiistelty YK-suurlähettiläs John Bolton eroaa tehtävästään, ilmoittaa Valkoinen talo. Valkoisen talon tiedottajan mukaan presidentti George W. Bush oli suostunut vastahakoisesti Boltonin pyyntöön saada jättää tehtävänsä.

Presidentti Bush nimitti Boltonin YK-suurlähettilääksi väliaikaisesti elokuussa 2005, kun kongressi ei ollut koolla. Väliaikainen nimitys olisi rauennut kongressin päättäessä istuntokautensa viimeistään tammikuun alussa.

Bush, 58, on yrittänyt nimittää Boltonin vakinaisesti suurlähettilääksi, mutta nimitys on juuttunut senaatin ulkoasiain valiokuntaan. Valiokunnassa Boltonin nimitystä ovat vastustaneet myös useat Bushin republikaaniset puoluetoverit.

Demokraatit voittivat marraskuun vaaleissa enemmistön sekä edustajainhuoneessa sekä senaatissa, ja asiantuntijoiden mukaan Bushilla ei ollut mahdollisuuksia saada Boltonin nimitystä hyväksytyksi uudessa senaatissa. Monissa arvioissa Boltonia kuvattiin liian suoraviivaiseksi ja hyökkäileväksi. Toisaalta hänen katsottiin toimineen tehokkaasti, kun YK:n turvallisuusneuvostossa hyväksyttiin päätöslauselma Pohjois-Koreasta vain muutama päivä sen jälkeen kun maa oli ilmoittanut tehneensä ydinkokeen.

Boltonin jyrkkyys johti ehkä osaltaan siihen, että presidentti Bushin vaatima YK:n uudistaminen ei johtanut amerikkalaisten toivomiin tuloksiin. Boltonilla on ollut läheiset suhteet republikaanisen puolueen oikeistosiipeen kuuluviin varapresidentti Dick Cheneyyn ja eroavaan puolustusministeriin Donald Rumsfeldiin.

Bolton, palomiehen poika Baltimoresta, valmistui asianajajaksi. Hän toimi eri tehtävissä Yhdysvaltojen ulko- ja oikeusministeriöissä1981-93. Bushin presidenttikaudella hän oli asevalvonnasta ja turvallisuuspolitiikasta vastaava apulaisministeri vuosina 2001-2005.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.