Mainos

Yhdysvaltojen talousluvut kahtalaisia

Tänään julkaistut uusimmat talousluvut kertoivat taas erisuuntaisia viestejä Yhdysvaltain talouskehityksestä. Luvut näyttivät vahvistavan käsitystä, että maan teollisuuden ja yksityisten kansalaisten tilanteet poikkeavat toisistaan. Yksityisten ihmisten kiinteistökauppa käy, mutta teollisuuden saamat kestokulutustavaroiden tilaukset ovat vähentyneet.

Yhdysvaltain kauppaministeriön julkaisemien tilastojen mukaan amerikkalaiset ostivat viime kuussa uusia omakotitaloja lähes viisi prosenttia enemmän kuin kesäkuussa. Heinäkuinen 4,9 prosentin hyppäys on suurin vuoden aikana. Etenkin talot kävivät kaupaksi Yhdysvaltain koillisosassa, jossa kaupanteko kiihtyi 18 prosenttia.
Asiantuntijat arvioivat, että asuntokauppa jatkuu Yhdysvalloissa vahvana kiinnelainojen korkotason laskun vauhdittamana. Esimerkiksi 30-vuotisen lainan korko on laskenut alle seitsemään prosenttiin.

Sitä vastoin amerikkalaistehtaiden saamat kestokulutustavaroiden tilaukset supistuivat jo kolmatta kuukautta. Tilausten määrä väheni heinäkuussa 0,6 prosenttia, kun kesäkuussa kirjattiin vielä suurempi, 2,6 prosentin lasku. Eniten vähenivät tietokoneiden ja muiden teknologialaitteiden tilaukset. Valmistajien ongelma on myös myymättömien tavaroiden yhä kasvava vuori.

Yhdysvaltain keskuspankki laski tiistaina keskeistä korkoaan jo seitsemännen kerran tämän vuoden aikana. Pankki toivoo, että kysyntä kasvaisi ja maa välttyisi valumasta lamaan, kun rahan lainaaminen halpenee.

(MTV3-STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.