Yhdysvaltojen talouskasvusta hyötyvät vain rikkaat

Yhdysvaltojen taloudella pyyhkii nykyään hyvin ja talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 2–3 prosentin verran. Tavallisella amerikkalaisella ei kuitenkaan ole raha-asioiden parantumisesta mitään tietoa.

Peruspalkansaajan palkat ovatkin pysyneet samana, vaikka toimitusjohtajien ansiot ovat nousseet lyhyessä ajassa 20-kertaisista 300-kertaiseksi.

New Yorkin yliopiston professorin mielestä Yhdysvalloissa olisi paljon käytettävää verorahoille.

– Ei meillä ole julkista päivähoitoa lapsille, New Yorkin kaduilla on reikiä ja koulutuksenkin taso on mikä on. Mutta se on politiikkaa. Ei täällä ole poliittista tahtoa nostaa edes minimipalkkaa. Meillä on sama veroprosentti ihmiselle, joka tienaa satatuhatta euroa vuodessa kuin multimiljonäärin veroprosentti,  sanoo talousprofessori Raquel Fernandéz New Yorkin yliopistosta.

Pienpalkkaisten tulot laskevat, rikkaiden kasvavat

Fernandéz muistuttaa, kuinka bruttokansantuotteen kasvaessa pienipalkkaisten tulot ovat kuitenkin laskeneet. Samaan aikaan marginaaliosa amerikkalaisista rikastuu rikastumisistaan.

– On tärkeää katsoa mitä tapahtuu 0,1 prosentille kansasta. Heidän tulonsa kasvavat koko ajan ja nyt he omistavat jälleen yli viidesosan Yhdysvaltojen varallisuudesta 1920-luvun tapaan, Fernandéz sanoo.

Amerikkalaisten keskitulot vaihtelevat kymmenistä tuhansista vuosiansioista sataantuhanteen osavaltioiden mukaan. Erityisen vauras 0,1 prosenttia tarkoittaa Yhdysvalloissa 160 000 perhettä, joiden tienestit ylittävät kymmenien miljoonien dollarin vuositulot.

– On tapahtunut räjähdysmäinen muutos toimitusjohtajien palkoissa emmekä me oikein täysin ymmärrän, miksi sellainen sallitaan kilpailuyhteiskunnassa. Jostain syystä näin vain on, Fernandéz sanoo.

Tunnelin päässä ei ole valoa

Fernandez ei usko, että rikkaiden rikastuminen loppuu kovinkaan pian. Yhdysvaltain korkein oikeus antoi yrityksille vastikään lisää valtaa vaikuttaa poliitikkojen vaalikampanjoihin.

– Ja olisi hullua ajatella, etteivät yritykset saisi mitään vastapalvelua takaisin, Fernandéz sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat